Amfilohije

Amfilohije pisao poslanicima, Đukanoviću, Markoviću

"Lično se nadam da nećete podržati Zakon koji diskriminiše našu Crkvu"

Ovako formulisan Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ne zaslužuje da bude razmatran u Skupštini Crne Gore, te vas pozivamo da svojim učešćem ne dajete legitimitet raspravi i glasanju o ovom aktu ili da glasate protiv njega, ako, ipak, razum ne prevlada, pa dođe do glasanja o njemu, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u pismu koje je dostavio poslanicima Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Hrvatske građanske inicijative (HGVD, Force i Liberalne partije (LP).

Amfilohije je, kako se to navodi u pismu koje je objavio Dan, upozorio poslanike da je predloženi zakon u funkciji politički nedopustivih pritisaka na Crkvu.

Istovjetna pisma mitropolit je dostavio i predsjedniku države, Vlade, ministrima pravde i ljudskih i manjinskih prava Milu Đukanoviću, Dušku Markoviću, Zoranu Pažinu i Mehmedu Zenki.

"Nakon što smo Vam preko Vašeg Kluba poslanika, uz propratno pismo, poslali Primjedbe Mitropolije na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, obraćamo Vam se ovoga puta i lično sa nadom da nećete podržati taj Predlog zakona koji grubo diskriminiše Pravoslavnu Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije Srpske patrijaršije u Crnoj Gori, koje je prije osam vijekova osnovao Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski. Ističemo da naša Crkva ne traži i ne očekuje nikakve privilegije i da nijesmo protiv pripreme i donošenja novog zakona. Budući zakon se mora pripremiti u aktivnom i odgovornom dijalogu Vlade sa crkvama, vjerskim zajednicama i pravnim stručnjacima, u skladu sa obavezujućim normama međunarodnog prava i Ustava Crne Gore", naglasio je mitropolit u pismu poslanicima.

Poručio je da su istinski dijalog i neophodno usklađivanje sa Ustavom i međunarodnim standardima ovoga puta izostali.

"Detaljna pravna analiza je sadržana u Primjedbama koje su poslate Vašem poslaničkom klubu da ne smijemo ovom prilikom izostaviti činjenicu da će se ovaj zakon, prije i iznad svega, odnositi na našu Crkvu, što su jasno saopštili i najviši državni funkcioneri, budući da je Vlada Crne Gore 2011. i 2012. godine zaključila temeljne ugovore sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom. Mi smo, takođe, izrazili želju i zvanično smo obavijestili Vladu da želimo da i sa našom Crkvom zaključi Temeljni ugovor sa istim obimom prava i obaveza, ali Vlada nije iskazala spremnost i dobru volju da zaključi ugovor. Iz tog razloga, proces pripreme i donošenja novog zakona je dodatno opterećen kroz narušenu ustavnu ravnopravnost crkava i vjerskih zajednica i diskriminaciju naše Crkve, jer je, bez ikakve sumnje, novi zakon u funkciji politički nedopustivih pritisaka na našu Crkvu", upozorio je mitropolit u pismu.

Amfilohije je istakao da novi zakon, ukoliko bude usvojen u predloženom tekstu, u 21. vijeku uvodi pravni partikularizam, pravnu likvidaciju stečenog i sudski potvrđenog pravnog subjektiviteta naše Crkve i konfiskaciju crkvene sakralne i ostale nepokretne imovine u ad hok diskriminatornom postupku.

"Ova činjenica narušavanja ustavne ravnopravnosti vjerskih zajednica, koju će ovaj zakon, bez ikakve sumnje, da proizvede, zahtijeva posebnu osjetljivost svih poslanika, kako onih pravoslavne vjere, tako i onih drugih vjera ili nevjerujućih, koji neće na isti način biti pogođeni ovakvim zakonom. Ponavljamo Vam i u ovom ličnom obraćanju ono što smo već javno saopštili: ovako formulisan Predlog zakona ne zaslužuje da bude razmatran u Skupštini Crne Gore, te Vas pozivamo da svojim učešćem ne dajete legitimitet raspravi i glasanju o ovom Predlogu zakona ili da glasate protiv njega, ako ipak razum ne prevlada, pa dođe do glasanja o njemu", upozorio je mitropolit u pismu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.