Raonić o EU integracijama: Zabrinjavajući nedostatak vizije i energije

Pad podrške manifestacija zamora

Raonić o EU integracijama: Zabrinjavajući nedostatak vizije i energije

Predsjednik Građanske alijanse (GA) ocijenio je da je zabrinjavajući nedostatak vizije i energije koji je više nego uočljiv kad je proces evropskih integracija u pitanju.

On je Danu kazao da donosioci odluka ne pokazuju jasnu viziju kako da se država ekonomski spremi za članstvo i kako da se institucije transformišu kako bi država bila prihvaćena u EU.

“Pri tome, pad podrške koje smo vidjeli u istraživanjima javnog mnjenja je samo manifestacija zamora i nepostojanja entuzijazma za ovaj proces, jer je veoma malo onih koji predano rade na procesu integracija. Kako su identitetska pitanja zamijenila ona vezana za bezbjednost i državni udar, a polako ulazimo u finiš izborne kampanje, očigledno je da će i naredna biti na tom fonu, pa je sve to signal da je evropska integracija Crne Gore van fokusa javnosti. Na sve to se naslanja i interna politička dinamika unutar EU, što dodatno komplikuje stvar”, kazao je Raonić.

Za njega je zabrinjavajuće to što po prvi put imamo više partija, intelektualaca i nevladinih organizacija koji su otvoreno euroskeptični.

“Sve to zabrinjava, jer će naše društvo veoma teško nastaviti proces demokratskog sazrijevanja. Kao malo društvo, prirodno pokazujemo tendencije ka većim savezima, pa je šteta ne iskoristiti ovu prirodnost društvenih procesa, kao i viševjekovnu okrenutost prema razvijenim zemljama, a sve zbog trenutnog interesa određenih političkih struktura ili moćnog biznisa sa druge strane koji je na raspolaganju, za razliku od evropskog. Vjerujem da će prevagnuti dokument devetorke jer on predviđa jednu ključnu stvar da se ne mora čekati reforma unutar EU kako bi bio nastavljen proces, što je za Crnu Goru vrlo važno”, zaključio je Raonić.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.