Vitlejem dočekuje hodočasnike iz cijelog svijeta
Foto:AP

Vitlejem dočekuje hodočasnike iz cijelog svijeta

Mnogobrojni hodočasnici došli su u Vitlejem, u kojem se po hrišćanskom vjerovanju rodio Isus Hrist. Okupili su se na Trgu jasli.

Najviši rimokatolički sveštenik u Svetoj zemlji, nadbiskup Pjer-batista Pica-bala, stigao je iz Jerusalim posle prolaska kroz izraelski vojni kontrolni punkt i ponoćnu misu služiće u prisustvu palestinskih zvaničnika, prenosi Rts.

U ponedeljak popodne se stotine turista i stanovnika grada okupilo na Trgu jasli ispred crkve gdje je postavljena 15 metara visoka božićna jelka, prenosi Beta.

Na trgu su se uz božićnu muziku igrala djeca obučena kao Deda Mraz dok su radnici završavali pripreme za govornike i TV ekipe.

Crkva je podignuta na mjestu Isusovog rođenja u 4. vijeku ali je ponovo građena nakon požara koji je izbio dva vijeka kasnije.

Vitlejem je blizu Jerusalima ali je od njega odvojen visokim betonskim zidom za koji Izrael tvrdi da sprječava ekstremiste sa Zapadne obale da izvode napade na izraelskoj teritoriji.

Sve je spremno i za svetu misu-ponoćku u crkvi Svetog Petra u Vatikanu, a papa Franja sjutra će uputiti tradicionalnu poruku "Urbi et Orbi".

Ove godine, prvi put od Francuske revolucije, u katedrali Notr Dam neće biti božićne službe, jer je to zdanje oštećeno u aprilskom požaru.

Vjerovanje

Vjernici koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru sjutra proslavljaju Božić, najradosniji hrišćanski praznik.

Sjutra Božić proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Božić po julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije, slave vjernici Srpske i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora.

Katolička crkva u ponoć između Badnjeg dana 24. decembra i Božića 25. decembra služi svetu misu koja se zove ponoćka.

Na Badnje veče i Božić katolički vjernici poklanjaju se jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.

Ovaj običaj je sjećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlejem prateći najsjajniju zvijezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine rođenja.

Putovanje mudraca sa istoka trajalo je 40 dana pa toliko traje i božićni hrišćanski post koji se završava sa početkom praznovanja Božića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.