Remek-djelo staro 923 godine pretrpjelo štetu od najmanje 5 miliona eura
Venecija, arhiva

Remek-djelo staro 923 godine pretrpjelo štetu od najmanje 5 miliona eura

Svaki kamen je blago, izjavio je tehnički direktor crkve Svetog Marka, ukazujući na mozaike od zlata, umetnutu kamenu ploču i zidove obložene mermerom remek-djela starog 923 godine, koje je pretrpjelo štetu od najmanje pet miliona eura tokom razorne velike plime prošlog mjeseca.

Izgrađena na mjestu za koje su Mlečani vjerovali da je jedno od najsigurnijih u gradu, crkva Svetog Marka pretrpjela je veliku štetu, prenio je AP. Za razliku od drugih prirodnih katastrofa, poput, recimo, zemljotresa koji ostavlja slike srušenih zvonika i srušenih zidova, šteta od poplava u Veneciji zasad nije vidljiva golim okom.

"Neko ko dođe u Veneciju da vidi visoku vodu, a sjutradan ode na Trg Svetog Marka i vidi stolove na trgu, kaže: 'Hej, pogledajte, orkestar svira. OvdJe se ništa ne dešava loše'", rekao je glavni čuvar crkve Svetog Marka, Karlo Alberto Teserin.

Dok je, u stvari, ovo što smo provjeravali ovih dana skriveno, dodao je Teserin, koji je gradskim i nacionalnim zvaničnicima podnio procjenu štete koja je prouzrokovana početkom ovog mjeseca.

Nivo vode koji je iznosio 1,87 metara uz vjetar koji je duvao brzinom od 120 kilometara na sat, zbog čega su talasi bili još veći, poplavio je kriptu crkve Svetog Marka kroz prozore.

Pod naletom talasa otpadale su olovne pločice, što se dogodilo po prvi put. Svjedoci su izjavili da su vidjeli talase na Trgu svetog Marka koje nikada ranije nisu vidjeli. Venecijanski patrijarh rekao je na konferenciji za novinare da su talasi bili poput onih na morskoj obali, što je vidio po prvi put, uprkos tome što je trg mnogo puta bio pun vode.

Voda je ulazila sa trga, kroz narteks i sa prozora u kripti. Kripta je bila pod vodom gotovo 24 časa i prije ponovnog otvaranja crkve podovi crkve oprani su četiri puta tekućom vodom jer so djeluje abrazivno na kamene ploče. So, a ne voda, je pravi krivac, jer kako se građevina suši, granule soli se šire i stvaraju višestruke sitne eksplozije unutar kamena, cigle i mermera, koje slabe njihovu strukturu.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.