URA: Prvi put u Kotoru - besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola
Ilustracija

URA: Prvi put u Kotoru - besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola

Na jučerašnjoj sjednici kotorskog parlamenta prihvaćeni su amandmani kotorske URE na gradski budžet za 2020. godinu, u svrhu obezbjeđivanja besplatnih udžbenika svim kotorskim osnovcima za školsku 2020/2021.

"Time su po prvi put u našem gradu obezbijeeni udžbenici za sve osnovce", saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA u Kotoru.

Navode da će se za tu namjenu iz budžeta izdvojiti 140.000 eura i da će svi osnovci na terioriji opštine Kotor dobiti besplatne udžbenike u septembru.

„Hvala svim odbornicima koji su shvatili važnost ovih amandmanskih rješenja, pomogli građanima svoga grada a ujedno i glasanjem „za“ stali u potvrdu ustavnog načela Crne Gore po kojem je osnovno obrazovanje besplatno. Ovo je nešto što prevazilazi partijska svrstavanja i podjele a URA nastavlja da se bavi pitanjima koji znače egzistenciju građana, dok će besplatni udžbenici, vjerujemo, olakšati pripremu đaka za školu i sačuvati porodične budžete“, navode iz ove partije.

Dodaju da su na jučerašnjoj sjednici kotorske skupšine glasovima većine, nažalost, smanjena su izdvajanja NVO sektoru sa 1% (koliko je od 2016. inicirala URA) na 0,5% (koliko će izdvajanje za ovu svrhu iznositi od januara 2020. godine).

„Visinom iznosa novca za NVO sektor aktuelna vlast je pokazala koliko cijeni aktivnosti i djelovanje NVO sektora. Time je vlast pokazala nemanje sluha za civilni sektor i njihov značaj za Kotor ali i Crnu Goru“, zaključuju oni u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.