Trening štiti žene od ove opasne bolesti: Svaki dan vježbajte!
Ilustracija

Trening štiti žene od ove opasne bolesti: Svaki dan vježbajte!

Istraživanja potvrđuju da veća koncentracija masti u organizmu podstiče stvaranje hormona kao što je estrogen.

Najugroženije su dame u menopauzi. Usprkos saznanju da postoji povezanost između prekomjerne tjelesne težine i raka, naučnici ne mogu sa sigurnošću da utvrde da li su osobe u top formi pošteđene rizika.

Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Nacionalnog instituta za prevenciju raka donosi ohrabrujuće zaključke. Svaka žena koja je zakoračila u šestu deceniju života, a pritom nema problema sa gojaznošću, ne spada u rizičnu grupu stanovništva.

"Želimo da upozorimo sve dame koje su u proteklom periodu dobile koji kilogram više: počnite da vježbate da biste se zaštitile od bolesti”, kaže jedna od autorki istraživanja Lauren Teras.

Cilj međunarodnog istraživanja je da istraži povezanost između ishrane i raka. U njemu je učestvovalo 180.000 žena iz SAD-a, Australije i Azije, starijih od 50 godina. Uslov je da se do početka istraživanja nisu suočile sa opakom bolešću. Svaka je od njih naučnicima dostavila podatke o težini, indeksu tjelesne mase, životnim navikama i demografskim specifičnostima.

Promjene težine bilježile su se tokom cijele decenije, a naučnici su pratili podatke o zdravlju dama i sljedećih osam godina. Zanimalo ih je da li su u međuvremenu oboljele od raka, a to se dogodilo u 7.000 slučajeva.

Zaključili su da svakodnevno vježbanje koje utiče na tjelesnu težinu smanjuje rizik od pojave raka. Žene koje ne uzimaju hormonsku terapiju tokom menopauze težile su prosječno dva kilograma manje od ostalih. Kod njih je rizik od raka dojke niži za 18 odsto u odnosu na dame koje moraju da uzimaju hormone, prenosi index. Gubitkom težine od desetak kilograma smanjila se mogućnost pojave raka dojke za 32 odsto.

Uzroci pojave bolesti još uvijek nisu precizno utvrđeni, ali veza između prekomjerne težine i pojave raka postoji. Svakodnevnom fizičkom aktivnošću zaustavljaju se opasni hormonski procesi u tijelu koji su izazvani gojaznošću.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.