Amfilohije: Poslanici da poslušaju glas naroda(FOTO)
Foto: Anadolija

Sveštenstvo i monaštvo SPC-a danas bili ispred Skupštine

Amfilohije: Poslanici da poslušaju glas naroda(FOTO)

Nekoliko stotina episkopa, sveštenika i monaha Mitropolije crnogorsko-primorske tražili su na skupu ispred Skupštine Crne Gore povlačenje zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Mitropolit Amfilohije je okupljenima ispred zgrade parlamenta ponovio da neće dozvoliti, kako je kazao, otimanje crkvene imovine. On je pozvao je poslanike da ne glasaju za zakon.
"Nadamo se da će narodni poslanici poslušati glas naroda. Prvenstveno Hristovog naroda, božijeg, crnogorskog, srpskog ili kakogod ga zvali. Prije svega i iznad svega božijeg naroda.

Da će, oni koje je narod izabrao, čuti glas svog naroda i narodnog sveštenstva i da će donijeti svoje odluke onako kako to odgovara onome što je zapisao i posvjedočio Sveti Petar", kazao je Amfilohije.

2019122423999401750624956

Foto:AA

On je ponovio poziv poslanicima katoličke i islamske vjeroispovijesti da, kako je rekao, ne budu izmanipulisani i ne glasaju za zakon.

U proglasu, koji je pročitao episkop Metodije, se traži bezuslovno zakonsko ili ugovorno priznanje i uvažavanje postojanja viševjekovnog istorijskog kontinuiteta i pravnog subjektiviteta Mitropolije.

2019122423999401750624958

Foto:AA

Zahtjeva se i zaključivanje ugovora sa Vladom kojim bi se regulisala pitanja od zajedničkog interesa pod istovjetnim uslovima koji su sadržani u ugovorima Vlade sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama. Mitropolija je tražila i donošenje zakona o restituciji i pravednoj nadoknadi bespravno oduzete crkvene imovine kao i odustajanje od, kako su kazali, novog otimanja imovine crkvama i vjerskim zajednicama. Taj proglas pročitan je na velikom crkveno narodnom saboru koji je u subotu održan u Nikšiću.

Nakon okupljanja pred skupštinom sveštenici i monaštvo su u povorci pjevajući crkvene pjesme otišli do Hrama Hristovog Vaskresenja u Podgorici gdje je održana liturgija, nakon čega će potpisati dokument kojim se, kako tvrde, obavezuju da brane crkvu do kraja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.