Mirna Nikčević završila sa karijerom, o ambasadorima odlučuje komisija Vlade
Sa Odbora

Platili kaznu bivšoj savjetnici koja je prethodno opozvana zbog neprimjerene komunikacije

Mirna Nikčević završila sa karijerom, o ambasadorima odlučuje komisija Vlade

Na saslušanju pred skupštinskim Odborom za međunarodne odnose i iseljenike ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je povodom nedavnog istupa trojice ambasadora koji su platili kaznu bivšoj savjetnici u Ambasadi Crne Gore u Turskoj Mirni Nikčević, koja je prethodno opozvana i kažnjena zbog neprimjerene komunikacije na Facebooku, izjavio da o ambasadorima konačnu odluku donosi komisija Vlade. Takođe, saopšteno je je da je Mirna Nikčević završila sa karijerom u MVP-u.

Na sjednici Odbora je predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Miodrag Kankaraš objelodanio da je “Mirna Nikčević završila sa karijerom u MVP”.

Protiv trojice ambasadora Miodraga Vlahovića, Nebojše Kaluđerovića i Željka Perovića je pokrenut disciplinski postupak koji vodi Vladina komisija.

“Sve što smo uradili, uradili smo krećući se u okviru zakona, a ne ličnih afiniteta”, poručio je Kankaraš.

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović je mišljenja kako je stav koji je u prepisci na Facebooku iznijela Mirna Nikčević ujedno i stav režima, te da su se plaćanjem njene kazne trojica ambasadora saglasila da vjernike SPC treba spaliti.

Darmanović je podsjetio da Zakon o vanjskim poslovima predviđa prava i obaveze diplomata, te da je u skladu sa tim aktom Ministarstvo odlučilo da ponašanje trojice ambasadora nije bilo u skladu sa njihovim pravima i obavezama.

“Postupili smo po zakonu i reagovali kako je to predviđeno diplomatskom službom. Mi smo pokrenuli disciplinski postupak, koji je sada u nadležnosti disciplinske komisije Vlade. Vidjećemo kakvi će biti rezultati tog postupka”, podsjetio je Darmanović.

Branka Bošnjak, iz DF-a, ocijenila je kako je riječ o trojici iskusnih ambasadora koji su sve, kako je rekla, vrlo ciljano uradili.

“Da su oni zaista htijeli da pomognu samohranoj majci mogli su to anonimno da urade. U diplomatiji nema ishitrenosti. Oni su to uradili ciljano i u dosluhu sa režimom”, kazala Bošnjak.

Na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, održano je kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića, na temu: “Analiza funkcionisanja diplomatsko – konzularnih predstavništava Crne Gore, sa akcentom na prava i dužnosti diplomata i drugih zaposlenih u Ministarstvu vanjskih poslova i diplomatsko – konzularnim predstavništvima”.

“Nakon uvodnog obraćanja ministra i sadržajne rasprave, konstatovano je da je sjednica bila dobra prilika da se Odbor informiše o temi koja je izazvala veliku pažnju javnosti i analizira funkcionisanje diplomatsko – konzularne mreže Crne Gore”, saopšteno je nakon sjednice Odbora.

Odbor će Skupštini dostaviti izvještaj o kontrolnom saslušanju i predložiti odgovarajući zaključak.

CdM

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.