Katolički vjernici danas slave Badnji dan
Ilustracija

Po Gregorijanskom kalendaru

Katolički vjernici danas slave Badnji dan

Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju Badnji dan i Badnje veče, najavljujući sjutrašnji Božić, praznika rođenja Isusa Hrista.

U noći između Badnje večeri i Božića, u katoličkim crkvama služi se sveta misa Ponoćka, jer se smatra da baš tada Božje svijetlo dolazi iz mraka. Čitaju se dijelovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaju u Vitlejemu koji je promenio istoriju čovečanstva. Pjevaju se crkvene i stare narodne pjesme, stvarajući atmosferu radosti.

Katolički vjernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.

U kućama se postavlja vijenac-advent ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen crvenim trakama. U katoličkim krajevima večera je obično posna, čak mnogi ne jedu ništa do večere.

Dolaze čestitari, koji, kao pastiri, najavljuju dolazak Božića. 

RTS


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.