Vučić: Crnogorska autokefalna crkva postojala i prije nezavisnosti, nismo srećni zbog zakona, ali se ne miješamo
Aleksandar Vučić

Vučić: Crnogorska autokefalna crkva postojala i prije nezavisnosti, nismo srećni zbog zakona, ali se ne miješamo

Srbija nije srećna zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je predložila crnogorska Vlada, ali nismo mi ti koji će odlučivati o tome, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u emisiji "Stav" na televiziji O2 rekao da je Srbija pravo da odlučuje u Crnoj Gori izgubila davno, a na kraju formalno 2006. godine kada, zahvaljujući tvrdokornosti tadašnjih srbijanskih vlasti, nije bilo dogovora i Crna Gora je raspisala referendum o nezavisnosti, koju je potom i proglasila.

On je rekao da su odnosi Srbije sa Crnom Gorom kompleksni.

"Naša pozicija je teška, šta god da kažemo može da bude okvalifikovano kao miješanje u unutrašnje stvari suverene države", ističe Vučić.

Temu zakona o slobodi vjeroispovijesti pokrenuo je, kaže, s predsjednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem.

"Razgovarao sam sa predsjednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem, čuo od njega određene argumente, rekao njemu svoj stav o tome. Vidjećemo šta će da bude", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je na pitanje voditelja odgovorio i da crnogorska autokefalna crkva, de facto i de iure, postoji još i prije uspostavljanja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

Prema njegovim riječima, tu crkvu su formirali na Cetinju na pravno valjan način.

"Taman i da su crnogorske vlasti za sve u pravu, postoji jedna stvar od koje ne može da pobjegne, ne možete poslije 100 godina državine i prava korišćenja svojine da kažete "mi sad imamo druga pravila"", zaključio je Vučić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.