Privodi se kraju izrada strategije za kontrolu populacije pasa: Vlasnici da čipuju ljubimce
Sa sastanka

Privodi se kraju izrada strategije za kontrolu populacije pasa: Vlasnici da čipuju ljubimce

Savjet za zaštitu životinja razmatrao je sve predloge, komentare i sugestije koje je zainteresovana javnost tokom javne rasprave uputila na Nacrt nacionalne strategije za kontrolu populacije pasa. Članovi Savjeta saglasili su se o prihvatljivim predlozima koji će biti uvršteni u dokument i upućeni Vladi na usvajanje, čime će Crna Gora po prvi put dobiti okvir za efikasnije rješavanje problema pasa lutalica.

"Podsjećamo da je Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u skladu sa propisima sprovela javnu raspravu o strategiji u periodu od 4. novembra do 3. decembra i da su održana tri okrugla stola - u Bijelom Polju,  Kotoru i Podgorici. Učešće na okruglim stolovima uzeli su u značajnoj mjeri predstavnici civilnog sektora koji se bave zaštitom dobrobiti životinja, dok je u manjoj mjeri bilo interesovanje predstavika lokalnih uprava  i komunalnih službi", saopšteno je iz Savjeta za zaštitu životinja.

21

Na izradi strategije radili su predstavnici državnih organa, lokalne uprave, civilnog sektora i veterinarskih organizacija, uz podršku eksprata na projektu IPA 2014 za podršku veterinarskom sektoru.

"Cilj je da se uspostavi funkcionalan i održivog sistem za kontrolu pasa lutalica, ali i vlasničkih pasa, što će biti osnova za rješavanje brojnih izazova u ovoj oblasti. Strategija će biti okvirni dokument zasnovan na najboljoj praksi i standardima Međunarodne organizacije za zdravlje životinja OIE. Nakon usvajanja strategije, potrebno je da svaka lokalna uprava razvije program za svoje područje. U skladu sa Nacrtom strategije, programi lokalnih samouprava trebaju biti donešeni u roku od dvije godine, a iste će odobravati Savjet za zaštitu životinja.

U cilju boljeg informisanja predstavnika lokalnih uprava i njihove pripreme za izradu planova za kontrolu populacije pasa lutalica u skladu sa budućom strategijom, predstavnici Uprave su zajedno sa ekspertima na IPA projektu  „Podrška veterinarskom sektoru” organizovali su tri radionice. Održane su u Podgorici, Kotoru i Bijelom Polju, sa ciljem podrške predstavnicima lokalnih samouprava i ostalim ključnim subjektima (predstavnisima civilnog sektora, komunalnih službi i veterinarskih ambulanti) kako bi bili spremniji da urade lokalne planove za kontrolu populacije pasa, a koji bi se uspješno sprovodili", saopšteno je.

Poziv vlasnicima pasa da čipuju ljubimce

Članovi Savjeta su iskazali zadovoljstvo zbog dobrog odziva  vlasnika pasa na započetu akciju čipovanja.

Identifikacija i registracija pasa, kako su ponovili, značajna je za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu pasa i daje mogućnost za dalje sprovođenje mjera za kontolu populacije pasa i odgovorno vlasništvo nad njima. Pozvali su sve vlasnike pasa koji to nijesu uradili da čipuju svoje pse u veterinarskim ambulantama, i da iskoriste što je ta usluga ove godine besplatna, uz minimalnu participaciju, odlukom Vlade da se finansira iz Agrobudžeta za 2019, kroz Program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.