Čanak: Nošenje moštiju bio uvod u krvavi raspad Jugoslavije
Čanak

"Da bi Crna Gora opstala mora se boriti svim sredstvima protiv SPC"

Čanak: Nošenje moštiju bio uvod u krvavi raspad Jugoslavije

Kada imate crkvene skupove sa kojih se šalju političke poruke i ultimatum državnim organima kao što je bio skup u Nikšiću potpuno je jasno da crkva kao dio čitave te političke bespravne gradnje, ili rečeno medicinskim rečnikom tih malignih izraslina na državnom tijelu - jasno je da se protiv toga mora boriti svim sredstvima da bi država uopšte opstala - jer će se inače pretvoriti isključivo u instrument za teror nad građanima - kaže u intervjuu za Pobjedu Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Ističe da SPC nije demokratska institucija nju nisu građani birali, ona je udruženje građana i samim tim nema demokratski legitimitet da bi bila ravnopravni sagovornik unutar jednog demokratskog društva.

"Crkva u današnjem obliku je napravljena od strane Aleksandara Prvog Karađorđevića kao alat vekosrpskog unitarizma između dva svjetska rata i to se vrlo često zaboravlja - jer se predstavlja da ona postoji od Svetog Save do danas u kontinuitetu u ovom organizacionom obliku što nije tačno.Ona je formirana kao alat unitarističke potrebe i ona ne može drugačije ni da se ponaša, do momenta kada se u ime vjerskih sloboda dozvolilo da ona ulazi i u druge sfere života koje su izvan njene nadležnosti i ništa se drugo nije moglo ni očekivati.

Nošenje moštiju bio je uvod u krvavi raspad Jugoslavije kada su tadašnji crkveni velikodstojnici nosili mošti svetaca na zamišljenim granicama Srbije i time postizali određeni propagandni efekat među stanovništvom. Mislim da je ovo potpuno identičan rukopis i da u tom smislu ni jedna država nema pravo da radi protiv ustavne stvari, a to je da stupa u bilo kakve pregovore sa nekim ko za to nije ovlašćen.", kaže Čanak za Pobjedu,

Crkva, navodi on. nije demokratska institucija nju nisu građani birali ona je udruženje građana samim tim ona nema demokratski legitimitet da bi bila ravnopravni sagovornik unutar jednog demokratskog društva.

"U tom svijetlu se ovdje jasno prepoznaje rukopis unitarnog velikosrpskog koncepta koji vuče korijene od 1844. godine i Garašaninovog načertanija, preko Karađorđevića i Memoranduma SANU iz 80-ih godina pa nadalje.", rekao je Čanak.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.