Prekovremeni rad povećava krvni pritisak
Ilustracija

Prekovremeni rad povećava krvni pritisak

Plaćen ili ne, prekovremeni rad može ozbiljno da poveća rizik od hipertenzije, upozoravaju kanadski naučnici.

Dugi sati provedeni na poslu ne prijaju krvnom pritisku, sugeriše nova kanadska studija, rađena u tri javne ustanove u provinciji Kvebek,prenosi RTS.

Petogodišnje istraživanje pratilo je oko 3.500 ispitanika, od kojih je trećina patila od hipertenzije. U odnosu na učesnike koji su radili manje od 35 sati sedmično, oni koji su radili više od 49 sati, imali su i do 70 odsto veći rizik za hipertenziju.

Najčešće, radilo se o takozvanoj „maskiranoj“ hipertenziji – visokom krvnom pritisku koji može da se propusti tokom rutinskog ljekarskog pregleda. Može da se otkrije tek kada se krvni pritisak kontinuirano prati i danju i noću.

Umjereno povećanje rizika za visok krvni pritisak zabilježen je i kod osoba koje su radile tek nekoliko prekovremenih sati tokom nedjelje. Svi ispitanici radili su kancelarijske poslove. Rizik se podjednako odnosi i na žene i na muškarce.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.