Hrvatska danas bira predsjednika
Ilustracija

Izbori

Hrvatska danas bira predsjednika

Građani Hrvatske, njih nešto manje od 3,9 miliona, bira danas predsjednika države sa liste na kojoj je 11 kandidata.

Analitičari ocjenjuju da je riječ o najneizvjesnijim predsjedničkim izborima i da bi u drugi krug, koji će biti održan 5. januara, moglo ući čak tri kandidata.

U prvom krugu predsjedničkih izbora kandidati su aktuelna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kandidat najuticajnije opozicione stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović, nezavisni kandidat Miroslav Škoro, Neđeljko Babić (HŠČKŠ), Anto Đapić (DESNO), nezavisni Dario Juričan i Mislav Kolakušić, kandidat HSLS-a Dean Kovač, nezavisna Dalija Orešković, Katarina Peović (RF) i Ivan Pernar (SIP).

Prema najnovijim anketama, favoriti za drugi krug su Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović i Miroslav Škoro.

Prema nekima, izvjesnije je da će se drugom krugu naći Grabar Kitarovićeva i Milanović, dok minimalne šanse daju mogućnosti da se u drugom krugu nađu aktuelna predsjednica i Škoro.

Birališta će biti otvorena u nedjelju u 7.00, a zatvorena u 19 sati.

Prvi preliminarni rezultati se očekuju iste večeri oko 20 sati.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima nešto od 3,9 miliiona birača, od kojih je s prebivalištem u inostranstvu oko 177.000, najviše u susjednoj BiH, njih 93.000,.

U Njemačkoj živi 29.000 hrvatskih državljana.

Predsjednik Hrvatske bira se na pet godina, a posljednji predsjednički izbori održani su 28. decembra 2014, odnosno 11. januara 2015, kada je u drugom krugu aktuelna predsjednica Kolinda Grabr Kitarović pobijedila dotadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.