Amfilohije: Niko nije pokušao da otima hramove božije do danas
Amfilohije, foto:MCP

Amfilohije: Niko nije pokušao da otima hramove božije do danas

Vjernici su se okupili danas u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću kako bi se pomolili u miru i ljubavi, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, navodeći da niko do danas nije pokušao da otima hramove božije.

On je rekao da sabranje crkve božje traje dvije hiljade godina, još u vrijeme cara Konstantina, koji je časnim krstom pobijedio svoje neprijatelje, a sabranje Svetog Vasilija 350 godina u manastirima Tvrdoš i Ostrog.

„Sabrali smo se danas u Sabornom hramu u Nikšiću ne da skrnavimo njegove svete mošti, kako to nazivaju bezumnici i neznalice, nego da se pomolimo u miru i ljubavi“, naveo je mitropolit Amfilohije.

On je podsjetio na pokušaje uništavanja svetih mošti kroz vjekove i progone koje je Svetac pretrpio za života i kazao da niko od “nasilnika” nije pokušao da otima hramove božije do danas.

Poruka podrške današnjem velikom crkveno-narodnom saboru u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću stigla je i od sveštenstva manastira Hilandara.

U pismu igumana sa Svete gore iz manastira Hilandar navodi se da se sa Svete gore jasno vidi da na Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori nema nikakve krivice, osim ako joj se zamjera što je majka pravoslavnog naroda, vjerna svome predanju i što ne može da pristane da se po “strastima zemaljskim kroje Sveti dogmati, uređuju kanoni i briše dvije hiljade godina pravoslavne civilizacije”.

“Da nije tragično i opasno, bilo bi za podsmijeh. Bezumlje koje se tako odvažno propovijeda jer su se izbrisale sve granice i pogubila sva mjerila opasno je po sve i svakoga“, piše u pismu.

Pisma podrške stigla su i iz Kijeva, od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, od Svetog Sinoda ruske pravoslavne crkve.

Pročitano je i pismo koje je uputio papa Franjo patrijarhu Irineju.

MINA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.