CRBC-ju do oktobra isplaćeno skoro 100 miliona eura

Za izgradnju prioritetne dionice auto-puta

CRBC-ju do oktobra isplaćeno skoro 100 miliona eura

Kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC) u ovoj godini je, zaključno sa oktobrom, za izgradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare isplaćeno 99,09 miliona eura.

U Informaciji o aktivnostima na realizaciji projekta autoputa Bar – Boljare, koju je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, navodi se da su u ovoj godini, zaključno sa oktobrom, izvođaču odobreni radovi vrijedni 130,65 miliona eura.

“Izvođaču je isplaćeno 99,09 miliona eura, s tim da su dodatno izvedeni radovi vrijedni oko 50 miliona eura, ali još nijesu odobreni za plaćanje”, precizira se u Informaciji.

Na projektu je trenutno angažovano 2,47 hiljada radnika, od čega je 1,67 hiljada iz Kine, 167 crnogorskih državljana i 32 ostalih koji rade za kinesku kompaniju. Njih 598 je angažovao podizvođač.

“Podizvođačima koji imaju sjedište i registraciju u Crnoj Gori prije početka 2012. godine do sada je povjerena realizacija 40,07 odsto vrijednosti, iako se bilans realizacije ugovorne obaveze izvođača radova u vezi sa angažovanjem podizvođača svodi na završetku radova, na bazi stvarno realizovanih predmeta i vrijednosti podizvođačkih ugovora”, navodi se u Informaciji.

Ukupan broj izdatih saglasnosti za podizvođače je 106, kojim je obuhvaćeno 125 preduzeća, od čega je 97 iz Crne Gore, a 28 iz okruženja.

U Informaciji je navedeno da ukupan procenat izvedenih radova na izgradnji prioritetne dionice autoputa Smokovac – Mateševo u ovom trenutku iznosi oko 85 odsto.

“Završen je proboj na svih 16 tunela. Izrada gornjeg dijela sekundarne obloge izvodi se na svih 16 tunela. Radovi na gornjem dijelu sekundarne obloge, za sada, su u potpunosti završeni na 11 tunela u obje cijevi i na dva u po jednoj cijevi”, precizira se u Informaciji.

Do sada je na mostovima, na pozicijama stubova i temelja završeno oko 99 odsto radova, dok je na gornjem stroju mostova završeno oko 93 odsto radova.

“Od ukupno 21 mosta, do sada je u potpunosti, na obje trake, završena rasponska konstrukcija na 14 mostova, dok je još pet završeno u jednoj traci autoputa”, dodaje se u Informaciji.

Na petlji Smokovac intenzivno se izvode radovi na visokom usjeku, kao i na mostu Smokovac, nadvožnjacima i podvožnjacima kojima su savladavane prepreke na trasi vezne saobraćajnice. Takođe, u toku je izgradnja armirano-betonskih zidova na poziciji naplatne rampe.

Izvode se i radovi na izmještanju postojećih dalekovoda, gdje je do sada obavljeno oko 25 odsto radova.

Do sada je na sistemu za vodosnabdijevanje na radovima instalacija cjevovoda glavne trase završeno oko 45 odsto radova, a na tunelima oko 37 odsto radova. Kada se uzmu u obzir svi radovi koji su obuhvaćeni sistemom za vodosnabdijevanje, ukupno je završeno oko 30 odsto radova.

“Izvode se radovi na kablovskoj kanalizaciji za polaganje 20 kilovoltnog (kV) kabla za trajno napajanje autoputa električnom energijom. Grubi građevinski radovi na šahtama, iskopu rova, izradi posteljice i postavljanju cijevi su završeni na nivou od oko 40 odsto”, navodi se u Informaciji.

Uporedo sa radovima na prioritetnoj dionici, intenziviraju se i radovi na stvaranju pretpostavki za početak realizacije naredne dvije dionice, odnosno Mateševo-Andrijevica i Smokovac-Tološi-Farmaci, koje su Detaljnim prostornim planom autoputa Bar-Boljare definisane kao druga faza.

“Zbog veličine trenutne zaduženosti Crne Gore i uvažavajući preporuke Plana sanacije budžetskog deficita i javnog duga, Fiskalne strategije Crne Gore i Programa ekonomskih reformi, polazi se od pretpostavke da će se naredna dionica autoputa realizovati po nekom od modaliteta privatno-javnog partnerstva kako bi se smanjilo dodatno zaduživanje, pri čemu tek predstoji odluka o utvđivanju optimalnih uslova i načina realizacije”, navodi se u Informaciji.

Prioritet u realizaciji, nakon dionice Smokovac-Mateševo, daje se dionici Mateševo-Andrijevica, kao logičan, građevinski i funkcionalan nastavak tekuće investicije.

“U skladu sa tim, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je u novembru prošle godine apliciralo prema Investicionom okviru za Zapadni Balkan za dodijeljivanje 54,6 miliona eura za kofinansiranje gradnje dionice Mateševo-Andrijevica, što predstavlja 20 odsto od procijenjenog kapitalnog izdatka za gradnju te dionice od 273 miliona eura”, precizira se u Informaciji.

Namjera je da se dodatnih 20 odsto obezbijediti putem kreditnog zaduživanja kod Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), a preostalih 60 odsto od zainteresovanih privatnih partnera.

“Svi zainteresovani su pozvani da ispolje interesovanje i predlože uslove i modele za realizaciju ostalih dionica autoputa Bar-Boljare, na principima privatno-javnog partnerstva, na bazi najbolje međunarodne prakse, i uz poštovanje principa jednakog tretmana, slobodne konkurencije i nediskriminacije. U prethodnom periodu ostvarena je komunikacija sa više zainteresovanih kompanija”, zaključuje se u Informaciji.

Izvor: Mina biznis

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.