Simović otvorio sajam lokalnih proizvoda: Pobjeda vrijednih proizvođača još jedna u nizu pobjeda u sportskoj dvorani u Nikšiću
Simović, foto: MPRR

Simović otvorio sajam lokalnih proizvoda: Pobjeda vrijednih proizvođača još jedna u nizu pobjeda u sportskoj dvorani u Nikšiću

U Nikšiću je danas počeo VI “Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda” koji je ove godine okupio rekordnih više od 250 izlagača tradicionalnih crnogorskih proizvoda, ali i suvenira i rukotvorina.

Veliko interesovanje crnogorskih proizvođača, posjetilaca i rast ukupnog kvaliteta sajma koji je ove godine održan u saradnji sa partnerima na projektu „Domaći ukusi“ - Dobro.Bolje.Domaće uslovio je da se manifestacija premjesti u veliku dvoranu Sportskog centra u Nikšiću.

1

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, otvarajući sajam, ocijenio je da time ova manifestacija napravila značajan i simboličan iskorak. 

„Preselili smo se iz uskih hodnika Sportskog centra u ovu prostranu dvoranu. Dvoranu koja je bila prepoznata i koja će ostati simbol mnogih važnih pobjeda koje su se dešavale na ovom parketu. Pobjeda koje su naše reprezentacije, i u košarci i u rukometu, vodile na prestižna svjetska takmičenja. Pobjede koje su na ovom parketu ostvarivali i lokalni sportski klubovi, jednako u košarci, rukometu, odbojci i prepoznatljivim za Nikšić borilačkim vještinama“, kazao je Simović.

On je kazao da to asocira i na mnoge druge važne pobjede kojim se kretalo upravo iz ove dvorane, u sve velike pobjede Crne Gore.

„Pobjede koje su Crnu Goru vodile putem napretka, pobjede koje su Crnoj Gori davale sigurnost, stabilnost, napredak na njenom demokratskom i ekonomskom razvoju, koje su čuvale sigurnost, stabilnost, mir i bezbjednost Crne Gore koju smo sačuvali kao prepoznatljivu adresu multivjerskog i multietničkog sklada. Crne Gore sa jasnom iskazanom tolerancijom, Crne Gore koja u narednom periodu želi i hoće da ostane takva. Da bude integrisana, sama sa sobom, da napravi što više mostova unutar Crne Gore, da napravi što više mostova sa regionom i nastavi sa svojim snažnim integracionim iskoracima“, poručio je Simović.

6

Prema riječima Simovića, ovogodišnji sajam je i potvrda svojevrsne pobjede samih poljoprivrednih proizvođača i preduzetnika. „Vi koji se naučili da pobjeđujete na bazi sopstvenog rada i zato ste uvijek imali povjerenja u odnosu na one koji rade. Zbog toga sam siguran da ćemo u narednom periodu nastaviti zajedno da pobjeđujemo“, poručio je potpredsjednik Vlade.

Simović je dodao da je ova manifestacija simbol i novih iskoraka koji se postižu u sektoru poljoprivrede. „Iako imamo dosta toga još zajedno da uradimo, ti iskoraci su vidljivi, kako kroz obim poljoprivredne proizvodnje, tako i kroz kvaitet proizvoda i osvajanje novih standarda“, kazao je Simović.

On je posebno naglasio važnim evidentan odnos naše poljoprivredne proizvodnje prema tradiciji, što potvrđuju izlagači na sajmu koji su, kako je kazao, najbolji čuvari tradicije crnogorske proizvodnje hrane i simbol prepoznatljivog gostoprimstva Crne Gore.

„Zbog toga je mnogo važno da čuvamo sve te tradicionalne vrijednosti, a istovremeno da osvajamo i usvajamo nove standarde koji nas vode putevima koje zahtjeva naša evoropska intergracija", kazao je Simović.

Novogodišnji sajam već šestu godinu za redom organizuju Opština Nikšić, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, ITC Tehnopolis, NVO Mreža za ruralni razvoj i Turistička organizacija Nikšić. Ove godine organizovana je u partnerstvu sa nosiocima projekta Domaći ukusi – Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, Privredna komora Crne Gore i Investiciono razvojni fond. Partneri su u okviru sajma organizovali susret proizvođača i turističkih poslenika u cilju njihovog boljeg povezivanja i veće zastupljenosti domaćih proizvoda u tusitičkoj ponudi.

22

Sajam kao brend Nikšića

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović  istakao je zadovoljstvo što je sajam od prve godine kada su pozivali proizvođače nudeći im priliku da se predstave prerastao u masovnu poljoprivredno – turističku manifestaciju na kojoj se traži mjesto više, a zbog čega je i izmješten u sportsku dvoranu.

“Sve to potvrđuje da je sajam uspio ostvariti ciljeve. Postao je jedan od nikšićkih brendova a uspjeli smo da afirmišemo i osnažimo poljoprivrednu proizvodnju. Da smo na dobrom putu pokazuje ogromno interesovanje i to što su izlagači prepoznali značaj sajma takošto se mjesecima pripremaju da bi posjetiocima ponudili svoje najbolje proizvode”, kazao je Grbović.

Prilika za povezivanje proizvođača i turističkih poslenika

Obraćajući se na otvaranju sajma, predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović kazao je da je Sajam prilika da se u okviru projekta "Domaći ukusi" organizuje tradicionalni susret proizvođača sa hotelijerima, kako bi se doprinijelo povećanju zastupljenosti domaće hrane u turističkoj industriji. 

On smatra da će se posjetioci sajma još jednom uvjeriti da pojam "domaće" zaista predstavlja superlativ kada se govori o kvalitetu hrane. “Na proizvođačima i turističkim poslenicima je da, sinergijskim djelovanjem, uz podršku Vlade i Privredne komore, stranim gostima kojih je svake godine sve više, približe ovaj izuzetno značajan segment naše ponude”, kazao je Golubović.

Uprkos dokazanom kvalitetu, on je ocijenio da domaći proizvodi i dalje nijesu dovoljno zastupljeni u lokalnoj turističkoj ponudi, pa je održavanje ovakvih događaja dobar put da ojačamo saradnju proizvođača i turističke privrede.  

“Nužno je da se u svakom od nas probudi zdravi ekonomski patriotizam oličen u svijesti da kupujemo, kad god i gdje je to moguće, kvalitetne i cjenovno konkurentne domaće proizvode. Time direktno doprinosimo boljim ekonomskim rezultatima zemlje, čuvamo naša radna mjesta, obezbjeđujemo više novca za plate, penzije, obrazovanje i zdravstvo, te kreiramo nove perspektive generacijama koje dolaze”, ocijenio je Golubović.

333

Predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević istakao je da i u narednom period ćemo podržavati razvoj predzetništva. "Vi ste upravo dokaz da u Crnoj Gori postoji potencijal za valorizaciju resursa sa kojim Crna Gora raspolaže,a to je prije svega proizvodnja hrane i u kombinaciji sa turizmom sve više je prisutan trend u svjetskoj ekonomiji - gastro turizam. Crna Gora svakako može da ponudi i taj segment”, kazao je Vukčević.

On je podsjetio da je ove godine IRF plasirao preko 230 miliona eura kredita i finansijskim planom za predstojeću predvidio najmanje 200 miliona eura u crnogorsku privredu, što je, kako je kazao, veoma značajno za ukupan ekonomski razvoj Crne Gore.

Direktorica NTO Željka Radak Kukavičić istakla je da je autentična gastronomija neodvojiv segment turističke ponude i ono po čemu se neka zemlja pamti. Ona je kazala da gastronomska ponuda može da bude prednost Crne Gore i jedinstven i veoma važan segment turistčke ponude koji u sebi objedinjuje prirodne prednosti ekološki zdrave hrane, tradiciju starih receptura domaćih jela, kulinarsko umijeće i znanje. 

“Mi u Crnoj Gori imamo izraženu hedonističku žicu, a samim tim i podužu listu izbora i trudimo se da taj izbor iznesemo pred goste promovišući ukuse Crne Gore kroz kampanju Dobro. Bolje. Domaće”, kazala je Radak Kukavičić.

Ona je istakla da je današnji susret predstavnika ugostiteljskog sektora i domaćih proizvođača u okviru sajma u Nikšiću prilika da se ugostitelji upoznaju sa ponudom kvalitetnih domaćih proizvoda, kako bi podržali njihov bolji plasman u svojoj ponudi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.