Evropa mora da se navikne da vlada

Savjetnik Makrona

Evropa mora da se navikne da vlada

Manje razgovora, više akcije - to je, ukratko, Makronov plan za Evropu u 2020, otkriva predsjednikov savjetnik Kleman Bon u intervjuu za portal Politico.

Francuski predsjednik je poslednje dvije godine pripremao teren, a sada, kada je na dužnost stupila nova Evropska komisija, namjerava da pređe na posao i sruši političku blokadu, za koju smatra da zadržava napredovanje Evrope na globalnoj sceni, kaše Bon i navodi da je Makron sačinio okvirni plan.

"Nećemo držati govor u Sorboni svake godine", izjavio je Bon, koji je predsjednikov savjetnik za Evropu, a aludirajući na Makronov čuveni govor o Evropi 2017, u kome je iznio svoju viziju za kontinent.

Sada smo u fazi primjene, rekao je Bon i dodao da Makron od 2017. kada je postao predsjednik priprema teren kako bi Francuska preuzela veću ulogu u EU. U to je cilju i s namjerom da izgradi mrežu političkih saveza posjetio 21 članicu EU, od kojih neke deset godina nije posjetio nijedan francuski predsjednik.

"Zamisao je bila da stvori strategiju uticaja, što znači da prije odluke Komisije možemo da predlažemo ideje, obilazimo glavne gradove, dajemo doprinos, sastavljamo dokumenta s drugim zemljama", kazao je Bon.

Navodi da je u tom cilju 2019. Makron osnovao u evropskim institucijama grupu "Obnovimo Evropu", postavio bliske saradnike za kormilo Evropske centralne banke i Evropskog savjeta i osmislio nominovanje Ursule fon der Lajen za predsjednika Evropske komisije.

Zato ne čudi što novi plan strategije Komisije umnogome odražava Makronove lične prioritete za Evropu, a to su suzbijanje klimatskih promjena i dostizanje nulte neto-emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, uvođenje minimalne plate u Evropi i plan socijalnog programa za nezaposlene na nivou evrozone, unapređenje odbrambenih sposobnosti EU, definisanje kredibilne politike za bezbjednost, azil i migracije.

Ambicije francuskog predsjednika za Evropu razlog su zašto je toliko insistirao da se okonča prva faza pregovora o Bregzitu, navdi Bon.

"Polovinu vremena na sastancima Evropskog svijeta u poslednje dvije i po godine utrošili smo na rasprave o Bregzitu, bez pretjerivanja", naveo je Bon.

Bon priznaje da tvrdokorni pristup francuskog predsjednika, naročito kad su u pitanju Bregzit i njegova odluka da blokira otvaranje pregovora o pristupanju EU Sjeverne Makedonije i Albanije, možda djeluje grubo, ali to je samo zato što evropski zvaničnici nisu navikli da Pariz ima vodeću ulogu nakon što je deset godina bio neprimjetan na evropskoj sceni.

"Uspostavljanje vodeće uloge za sobom povlači i trvenja", kaže Bon i dodaje: "Kada predsjednik glasno govori, nije mu cilj da leti perje".

Drugi važan francuski cilj jeste uspostavljanje tzv. evropske sile - cilj, za koji Bon priznaje da nije uvijek dobro prolazio u drugim prijestonicama EU.

"Silu u Evropi doživljavaju kao neku vrstu nevolje. Zato što je to stvaralo podjele među Evropljanima, rat Evropljana jednih protiv drugih u obliku auto-destrukcije", navodi i dodaje da Evropa mora da se navikne da vlada.

Evropa je jedini svjetski blok koji sebe ne doživljava kao silu ili kao dugoročni projekat, zaključuje Bon.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.