Zakon dugo i pažljivo pripreman u posljednjih pet godina
ilustracija

Učinili sve da dođe do najšire moguće saglasnosti

Zakon dugo i pažljivo pripreman u posljednjih pet godina

Vlada je u potpunosti saglasna sa iznijetim stavom Evropske unije - da Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, treba urediti na inkluzivan način koji okuplja zainteresovane strane i u pripremi ovog zakonskog rješanja upravo je to uradila, saopšteno je Vijestima iz izvršne vlasti.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava tvrdi da je dugo i pažljivo pripremalo Predloga zakona onako, kako to sugeriše EU, pišu Vijesti.

Glavni portparol EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Peter Stano juče je saopštio da je "regulisanje vjerskih zajednica nacionalna nadležnost", navodeći "da to pitanje treba urediti na inkluzivan način, koji okuplja zainteresovane strane i u skladu je sa međunarodnin i evropskim standardima o ljudskim pravima, a posebno u skladu sa preporukama Venecijanske komisije od 24.6.2019".

Stano je dodao i da EU primjećuje da je Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti Vlada uputila Skupštini.

Usvajanju zakona oštro se protivi dio opozicionih partija i Srska pravoslavna crkva, zbog njegovih odredbi da se dio crkvene imovine vrati državi.

Zbog toga je SPC za subotu zakazala veliki sabor u Nikšiću, a juče je u manastiru Praskavica organizovala zbor Paštrovića.

Iz Ministarstva su odgovorili da su saglasni sa stavom predstavnika EU o značaju inkluzivnog pristupa u regulisanju prava vjerskih zajednica.

"Upravo iz tog razloga, nije se žurilo sa utvrđivanjem Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, već je on dugo i pažljivo pripreman u posljednjih pet godina. Samo prošle godine održano je sedam okruglih stolova, uz učešće akademske zajednice, vjerskih organizacija i nevladinog sektora", naveli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva tvrde da su učinili sve da se, kroz dijalog sa svim zainteresovanim stranama, dođe do najšire moguće saglasnosti u vezi predloženog zakona: “Odluka jedne vjerske zajednice da odbije dijalog o ispunjavanju preporuka VK i da ga uslovi donošenjem zakona o restituciji crkvene imovine ne umanjuje inkluzivnost procesa, niti kvalitet Predloga zakona koji je u cjelosti usaglašen sa preporukama VK”.

Premijer Duško Marković je u srijedu nakon premijerskog sata ponovio da Vlada neće povući zakon.

Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.