Većina u američkom Predstavničkom domu Kongresa glasala za opoziv Trampa

Većina u američkom Predstavničkom domu Kongresa glasala za opoziv Trampa

Većina u američkom Predstavničkom domu Kongresa glasala je u četvrtak za opoziv predsjednika Donalda Trampa pod optužbom da je zloupotrijebio svoja ovlašćenja i da je opstruisao kongresnu istragu. Postupak će se nastaviti idući mjesec u Senatu gdje većinu imaju republikanci pa nije vjerovatno da će Tramp na kraju biti opozvan.

Glasanje u Predstavničkom domu sprovedeno je nakon cjelodnevne rasprave u kojoj su demokrate predsjednika nazvali prijetnjom američkoj demokratiji, a republikanci postupak partijskim pučem, ističući da je Pontije Pilat osigurao Isusu više prava nego Predstavnički dom predsjedniku.  

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, je s 230 glasova "za" i 197 "protiv" izglasao prvu tačku optužbe koja se odnosi na zloupotrebu položaja zbog zahtjeva Ukrajini da "iskopa" prljavštinu o njegovom političkom suparniku Džou Bajdenu uslovljavanjem vojne pomoći. Za optužbu o ometanju istrage Kongresa glasalo je 229 poslanika, a 198 ih je bilo protiv.

Za opoziv predsjednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji broji sto članova.

Postupak će se nastaviti u Senatu. To će biti tek treći pokušaj opoziva američkog predsjednika u istoriji te države čiji Ustav predviđa mogućnost opoziva predsjednika zbog "ozbiljnih zločina i prekršaja".

Dosad nijedan američki predsjednik nije bio opozvan po tim osnovama.

U slučaju Endrjua Džonsona 1868. i Bila Klintona 1998. Senat je odbacio optužnicu, a Ričard Nikson se 1974. sam povukao s dužnosti prije nego što je opozvan.  

Tramp, koji je u trenutku glasanja bio sa svojim simpatizerima u Mičiganu, odbacio je optužbe i nazvao istragu koju je u septembru pokrenula predsjednica parlamenta Nensi Pelosi "lovom na vještice".

"Napad na Ameriku" ili "odbrana demokratije"

Tokom dana Tramp je na Tviteru postupak nazvao napadom na Ameriku i njegovu stranku.

S druge strane, u sklopu rasprave nakon koje je uslijedilo glasanje Pelosi je nazvala Trampa prijetnjom američkoj demokratiji.

"Danas smo ovdje da branimo demokratiju za narod", rekla je Pelosi.

Bijela kuća je nakon glasanja saopštila da je uvjerena da će Senat osloboditi Trampa.

"Danas se u Predstavničkom domu odigrala jedna od najsramotnijih epizoda u istoriji naše nacije”, stoji u izjavi portparolke Bijele kuće Stefani Grišam.

Ona je prozvala demokrate da su izglasali opoziv bez ijednog republikanskog glasa i bez dokaza.

Leri Sabato sa Univerziteta Virdžninija kaže za Glas Amerike da glasanje u Predstavničkom domu ne znači da će se Tramp ranije ukloniti iz Bijele kuće, ali da znači da je američko društvo podijeljeno po partijskoj liniji i da najmanje polovina Amerikanaca ne želi Trampa za predsjednika.

On dodaje da je impičment crna mrlja u karijeri Trampa, i trebalo bi da mu bude upozorenje šta se dešava kada se ode predaleko, bez obzira da li ostane na vlasti godinu ili još pet.

N1 Beograd

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.