Građanska kontrola će pratiti primjenu policijskih ovlašćenja na javnim okupljanjima
Foto: Ilustracija

Građanska kontrola će pratiti primjenu policijskih ovlašćenja na javnim okupljanjima

Savjet za građansku kontrolu rada policije najavljuje da će neposredno pratiti primjenu policijskih ovlašćenja i postupanje policije na predstojećim javnim okupljanjima I poziva građane da doprinesu da skupovi proteknu mirno.

"Praćenje i ocjena primjene policijskih ovlašćenja se vrši zbog obezbjeđivanja profesionalnih i etičkih normi u postupanju i standarda ljudskih prava, kako bi Policija bila odgovorna građanima i zajednici kojima služi", navodi se u saopštenju.

Podsjeća se da građansku kontrolu Policije vrši Savjet za građansku kontrolu rada policije kao tijelo koje ocjenjuje primjenu policijskih ovlašćenja radi zaštite ljudskih prava i sloboda.

"Svojim prisustvom i neposrednim praćenjem primjene ovlašćenja, Savjet želi da osigura profesionalno i odgovorno postupanje Policije"

Istovremeno, Savjet naglašava da je shodno međunarodnim i domaćim standardima, pravo na mirno okupljanje garantovano samo dok je okupljanje mirno.

"Savjet poziva građane Crne Gore koji planiraju da uzmu učešće u predstojećim javnim okupljanjima da svojim pristupom i ponašanjem doprinesu da događaji proteknu bezbjedno i mirno, uz poštovanje javnog reda i mira, a od Policije se očekuje da pokaže pripremljenost, punu riješenost i posvećenost države Crne Gore prema vladavini prava i zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.