Predstavnički dom opozvao Trampa
Donald Tramp

Predstavnički dom opozvao Trampa

Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je za opoziv Donalda Trampa i on je time postao treći američki predsjednik u 245 godina dugoj istoriji SAD koji će se suočiti sa suđenjem u Senatu i potencijalnom smjenom sa te funkcije.

Demokrate su u Predstavničkom domu ponovile formalne optužbe protiv Trampa i saopštili su da je utvrđen predlog opoziva predsjednika po dva osnova: zloupotreba položaja (time što je navodno tražio miješanje Ukrajine u izbore 2020. godine u SAD) i opstrukcija Kongresa (jer je ignorisao zahteve kongresnih odbora da zaposleni u njegovoj administraciji svjedoče u istrazi ili predaju dokumenta potrebna u te svrhe).

Za opoziv po prvoj tački glasalo je 230 predstavnika (14 više nego što je potrebno za impičment), protiv je bilo njih 193, a sedmoro se uzdržalo, prenosi Glas Amerike.

Za Trampov opoziv po drugoj tački glasao je 226 predstavnik, protiv je bilo njih 179, dok se 24 uzdržalo od glasanja.

Suđenje u Senatu, koje se očekuje u januaru, po svemu sudeći će biti potpuno drugačija priča, s obzirom na to da to tijelo kontrolišu republikanci, a za osudu i smjenu predsjednika neophodna je dvotrećinska većina.

Stoga je prilično izvjesno da će Tramp ostati predsjednik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.