Vukadinović priznao šverc droge i oružja, negirao veze sa ubistvom Šakovića i Jovanovića
Viši sud

Vukadinović priznao šverc droge i oružja, negirao veze sa ubistvom Šakovića i Jovanovića

Janko Vukadinović je u Višem sudu u Podgorici priznao da je organizator kriminalne grupe koja se bavila švercom droge i oružja, ali je negirao učešće u ubistvu Miloša Šakovića i Radivoja Jovanovića 31. marta u podgoričkom lokalu „Forum“ u centru.

Vukadinović je to, prema saznanjima Pobjede, kazao na suđenju kriminalnoj grupi koja, prema stavu tužilaštva, ima devetnaest članova. Proces je u ovom slučaju zatvoren za javnost jer se na optužnici nalazi i maloljetna osoba. Vukadinović je priznao da se bavio švercom droge na međunarodnom nivou i da je nelegalno držao pištolj.

Vukadinoviću se na teret stavljaju četiri krivična djela, dok je njegov sugrađanin Marko Jovanović označen kao direktni počinilac zločina. Ostalih 17 osumnjičenih se terete između ostalog za stvaranje kriminalne organizacije, ali ne i za učešće u ubistvu.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva, devetnaest osoba su članovi kriminalne organizacije i svi su, kako istražitelji vjeruju, imali jasne i podijeljene uloge.

Jedna od optuženih Kristina Brnović sklopila je sporazum sa tužilaštvom u kojem je pristala da odsluži šest mjeseci kućnog pritvora. U optužnici je opisana uloga Brnović i, prema prikupljenim rezultatima iz istrage, ona je, kako se vjeruje, iznajmila stan u kojem su se osumnjičeni sastajali, podijelili uloge i dogovorili detalje ubistva.

Optužnicom su obuhvaćeni odbjegli Marko Jovanović, koji je prema prikupljenim dokazima direktni izvršilac likvidacije Šakovića i Jovanovića, braća Janko i Predrag Vukadinović, Dragoljub Ćetković, Kristina Brnović, Lidija Bulatović, Tomo Orović, Đurađ Lončar, Miloš Božović, Arnel Mandić, Radoš Popović, Lazar Raičević, Balša Todorović, Željko Đukić, Drago Vukčević, maloljetni A. D., Marko Rnković i Filip Sekulić.

Grupa se tereti za stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, izazivanje opšte opasnosti i razbojništvo.

Janku Vukadinoviću se na teret stavlja da je stvorio kriminalnu organizaciju. Isto krivično djelo stavlja se na teret i Lidiji Bulatović, Đurađu Lončaru, Predragu Vukadinoviću i Dragoljubu Ćetkoviću, ali se njih četvoro ne terete i za učešće u ubistvu.

Optužnicom se Janko Vukadinović, osim za stvaranje kriminalne organizacije, sumnjiči za teško ubistvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, produženo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet droge.

Tomu Oroviću se na teret stavlja i krivično djelo razbojništvo, Arnelu Mandiću neovlašćeno držanje i stavljanje u promet droge. Za šverc droge terete se i Radoš Popović, Lazar Raičević, Balša Todorović, Aleksandar Dropo. Balši Todoroviću se na teret stavlja da je čuvao i dostavljao kriptovane telefone članovima organizacije.

Istraga ukazuje da je Janko Vukadinović tražio od brata Predraga da iznajmi rentakar vozilo koje je korišćeno u ubistvu i da mu nije saopštio zašto mu automobil treba. On je, kako se sumnja, brata angažovao jer nije imao vozačku dozvolu. Kada je Predrag iznajmio vozilo, predao ga je bratu, a ovaj, kako se osnovano sumnja, osumnjičenom Jovanoviću.

Optužnicom je navedeno da je Jovanović usmrtio Šakovića po nalogu osobe bliske škaljarskom klanu, a za likvidaciju mu je plaćeno 50.000 eura.

Zadaci Lidije Bulatović i Toma Orovića, prema aktu Tužilaštva, bili su prenošenje poruka i praćenje članova suprotstavljenog škaljarskog klana.

Miloš Šaković, koji je bio blizak kavačkom klanu i slučajna žrtva Radivoje Jovanović ubijeni su 31. marta u centru Podgorice. Pet mjeseci kasnije, tačnije 17. avgusta uslijedilo je hapšenje devetočlane grupe, koja je prema stavu Tužilaštva, dio kriminalne organizacije.

U aktu Tužilaštva navodi se da je ta desetočlana grupa planirala i „zastrašivanje, odnosno krivična djela protiv života i tijela, nanošenje tjelesnih povreda osobama koje su u sukobu sa kriminalnom organizacijom, bombaške napade i paljenje vozila“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.