Najveći pretres ikada sproveden u Hamburgu zbog prevare  sa ljekovima protiv raka
Foto:Twiter

Učestvuje više od 420 policajaca i šest tužilaca

Najveći pretres ikada sproveden u Hamburgu zbog prevare sa ljekovima protiv raka

Njemačka policija u Hamburgu pokrenula je, u saradnji sa državnim tužilaštvom, akciju pretresa prostora farmaceutske firme "Citoservis", kao i više ordinacija ljekara, apoteka, jednu bolnicu, privatne posjede, zbog sumnje u prevare sa ljekovima protiv raka.

Riječ je o najvećem pretresu ikada sprovedenom u Hamburgu, a u akciji učestvuje više od 420 policajaca i šest tužilaca, prenosi list Hamburger morgenpost.

"Citoservis" je vodeći proizvođač infuzija koje se koriste u terapiji protiv raka.

Portparolka Tužilaštva za privredni kriminal Lidi Ehtering rekla je da se vodi istraga protiv 14 osoba, među kojima su tri apotekara, devet ljekara i dvije osobe na vodećim pozicijama u kompaniji.

Morgenpost navodi da je "Citoservis" podmićivao ljekare.

Od januara 2017. godine pojedini ljekari dobijali su od "Citoservisa" više od pola miliona eura, nepovratne pozajmice, koristili luksuzna vozila i druge pogodnosti, a nekima je kupovana i oprema za ordinaciju.

"Citoservis" je zauzvrat od ljekara tražio da pacijentima prepisuju infuzije koje proizvodi ta kompanija, koji su kako se pretpostavlja u optužnici, naplaćivane više nego što zaista koštaju.

Lidi Ehtering kaže da tužilaštvo tereti osumnjičene za podmićivanje, primanje mita i prevaru.

Ehteringova je navela da je načinjena šteta od najmanje 8,6 miliona eura, za koju očekuje da će se uvećavati kako istraga bude tekla.

U terapiji protiv raka ljekari odlučuju koje specijalne apoteke preporučuju pacijentima za kupovinu infuzija sa njihovim receptima.

Hamburger morgenpost ukazuje na to da liječenje raka može dostići troškove i do 100.000 eura.

Takvi recepti si veoma unosni za apoteke i proizvođače ljekova, pa se u farmakološkoj industriji nazivaju i "farmaceutskim zlatom".

Iz kompanije "Citoservis" niko se još nije oglasio.  

Tanjug/RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.