Spavanje na stomaku nije dobro za zdravlje
Foto: Ilustracija

Spavanje na stomaku nije dobro za zdravlje

Neki od najozbiljnijih hroničnih problema poput gorušice i bolova u leđima mogu da budu uzrokovani pogrešnim načinom spavanja.

Budući da spavanje oduzima puno našeg vremena onda bi trebalo da preispitamo neke naše navike kada je spavanje u pitanju.

Evo zbog čega nikada ne bi trebalo da spavate na stomaku:

Spavanje na stomaku ili na desnoj strani može izazvati problem nazvan gastroezofagealna refluksna bolest (GERD) ili ga bar pogoršati. To se događa kada kisjelina i sadržaj iz želuca dođu do jednjaka. Ventil koji sprečava povratak kisjeline iz područja želuca ne može da kontroliše refluks zbog gravitacije u tim položajima, a sadržaj želuca dolazi do dna jednjaka što izaziva bol, kisjeli ukus u ustima, zadah, a ponekad čak i bol u prsima.

Loše je za kičmu i leđa

Prema mišljenju stručnjaka, ovaj položaj spavanja povezan je s hroničnim bolom u leđima. Pritisak na vaša leđa i kičmu tokom noći je veliki u ovom položaju. Kičma nije postavljena u prirodan položaj i zbog toga ćete povremeno osjećati tup bol ili imati potrebu da se istegnete.

Može uzrokovati hronične probleme s vratom

Nemoguće je pravilno disati dok spavate na stomaku ako vrat ne okrenete u stranu. Zbog toga ovaj položaj spavanja može da dovede do razvoja hroničnih problema s vratom, poput hernije diskova.

Može da izazove bore na licu

Spavanje s jedne strane lica na jastuku je neizbježno kada spavate na stomaku. Studije su pokazale da je ovo najgore što možete da uradite svom licu jer pritisak može da prouzrokuje bore na licu tokom vremena.

Stvara nepotreban pritisak na vaše grudi

Ukoliko želite da imate zdrave grudi, ne smijete da spavate na stomaku. Na taj način stvarate nepotreban pritisak na prsa i to u nekim slučajevima može da izazove bol. Pokušajte da spavate na leđima jer će vam to pomoći da opustite grudi, bez dodatnog pritiska na prsa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.