Previše sjedjenja tokom zime ostavlja ozbiljne posljedice na zdravlje
Ilustracija

Previše sjedjenja tokom zime ostavlja ozbiljne posljedice na zdravlje

Samo dvije nedjelje sjedjenja tokom zimskih mjeseci može ostaviti trajne štetne posljedice na zdravlje, pokazalo je novo istraživanje.

Studija Univerziteta u Liverpulu jedinstvena je zbog toga što je proučavala zdrave osobe koje su iznenada smanjile svoje aktivnosti. Takve promjene najčešće se događaju u vrijeme praznika, loših vremenskih prilika ili bolesti,prenosi Dejli Mejl.

Britanska studija pokazala je da zdrave osobe koje dnevno naprave oko 10.000 koraka nakon samo 14 dana izležavanja imaju dramatičan pad snage i glavnih pokazatelja dobrog zdravlja.

Stručnjaci upozoravaju da usporavanje aktivnosti može biti posebno pogubno za starije osobe i može da izazove trajne fiziološke posljedice.

Istraživanje je obuhvatilo 47 odraslih osoba od kojih je polovina bila starija od 60 godina, a ostali su bili u 20-im i 30-im godinama života.

Svima je bilo rečeno da aktivnosti svedu na najviše 1500 koraka dnevno tokom dvije nedjelje. Na kraju istraživanja nivo masnog tkiva u mišićima porastao je za 20 odsto kod pripadnika mlađe populacije, dok je kod starijih taj procenat iznosio 28 odsto.

Snaga u nogama opala je za pet odsto kod mlađih osoba, a više od osam odsto kod starijih. Uočen je i pad kardiorespiratornog kapaciteta uz pad od više od pet odsto među mlađima i gotovo 10 odsto među starijim ispitanicima.

Mitohondrijska funkcija - proizvodnja energije na ćelijskom nivou, takođe je opala nakon dvije nedjelje izležavanja uz pad od oko četiri odsto među mlađima i 19 odsto među starijima od 60 godina.

Naučnici su ocijenili da je ovo otkriće posebno važno zbog toga što ukazuje na promjene u tijelu koje bi mogle da rezultiraju dugoročnim, pa čak i trajnim posledicama pogađajući metaboličke funkcije, zdravlje mišićno-koštanog sistema i stanja povezanog sa upalama.

Takođe je uočeno smanjenje gustoće koštanog tkiva, ukupne tjelesne mase i mase mišića nogu.

Naučnica Džulijet Norman kaže da je obim uočenih promjena za tako kratko vrijeme iznenađujući i upozorila je da se treba oduprijeti tendenciji vođenja sjedjalačkog načina života.

"Ova studija pokazuje važnost svakodnevnog izlaska iz kuće. Pola sata dnevno dovoljno je da se spriječe promjene koje štete zdravlju, posebno starijih osoba", rekla je Norman.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.