Zagađenost vazduha u Iranu: Više od hiljadu i po osoba potražilo pomoć ljekara
Foto: Anadolija

Zagađenost vazduha u Iranu: Više od hiljadu i po osoba potražilo pomoć ljekara

Nekoliko gradova Irana suočava se s velikim zagađenjem vazduha zbog čega je u posljednja 24 sata 1.541 osoba potražila pomoć ljekara.

Mujtaba Khalidi, portparol Iranske hitne službe, izjavio je da se, uglavnom, radi o srčanim bolesnicima koji su posjetili bolnice u Teheranu, Isfahanu, Alborzu i još nekim gradova u centralnim dijelovima zemlje.

Istakao je da je samo u Teheranu 1.051 osoba posjetila bolnice zbog zdravstvenih problema izazvanih zagađenjem zraka.

Apelovao je na građane, a posebno na osjetljivije kategorije stanovništva, da bez velike potrebe ne izlaze na ulicu te da nose maske kada su vani.

U Teheranu je danas obustavljena nastava u predškolskim ustanovama i osnovnim školama zbog zagađenosti zraka.

Guverner Teherana Enusirevan Muhsini Bendpej je izjavio da zagađenost iznosi 150 mikrograma po metru kubnom što bi moglo izazvati zdravstvene probleme kod nekih građana.

Istakao je kako su srčani i plućni bolesnici, starije osobe i trudnice oslobođeni dolaska na posao, dok su uvedena ograničenja na učešće kamiona u saobraćaju.

Naglasio je takođe da će u svim gradovima biti uvedeno pravilo "par-nepar" tablica, dok će troškovi gradskog javnog prevoza biti upola jeftiniji.

Lokalne vlasti u gradu Araku su donijele odluku o obustavi nastave u svim školama, dok su u Ahvazu obustavljeni letovi zbog smanjene vidljivosti.

Prema nekim podacima, u Teheranu su od marta ove godine zabilježena ukupno 52 dana s prekomjernim zagađenjem zraka.

Prema nekim istraživanjima, Teheran se nalazi na 12. mjestu na listi najzagađenijih gradova u svijetu.

Osim infrastrukture i gustoće naseljenosti stanovništva, koji nisu pogodni za normalnu cirkulaciju vazduha, ispušni plinovi koje emituju stara vozila i milioni motocikala glavni su faktori koji povećavaju zagađenost vazduha u Teheranu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.