Jaka plima na Jadranu, voda se izlila na obalu (VIDEO)
Foto: Screenshot

Jaka plima na Jadranu, voda se izlila na obalu (VIDEO)

Jadransko more se izlilo na nekim djelovima obale i priobalnog područja Dalmacije tokom noći.

Najizraženije bilo je u Starom Gradu na Hvaru, u Kaštelanskom zalivu, u Trogiru i na putu na Čiovu, prenose hrvatski mediji.

"Zbog izrazito niskog pritiska na površini mora podigao se njegov nivo i do nekoliko desetina santimetara. Ta pojava zove se ciklonalna plima, a morska voda se izlivala na obalu ili niske djelove kopna", rekao je za Hinu Rade Popadić iz Krometea.

On je objasnio da se protekle noći dogodilo duboko ciklonalno pomjeranje iz smjera sjeverne Italije prema Otrantu koje je zahvatilo i hrvatski dio Jadrana, što je uzrokovalo porast nivoa Jadranskog mora.

Podsjeća i da je ovo drugi put u zadnjih mjesec da se podiže nivo mora.

"U novembru ove godine u Splitu i Pločama izmjeren je najviši nivo Jadranskog mora otkad se vrše mjerenja u tim gradovima", rekao je Popadić.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.