Marković sa Parolinom, foto: Vlada CG

Marković razgovarao sa Parolinom

"Sveta Stolica podržava zakon koji će urediti pitanja vjerskih sloboda"

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao se tokom zvanične posjete Svetoj Stolici, sa svojim vatikanskim kolegom državnim sekretarom kardinalom Pjetrom Parolinom i razmijenio mišljenja i povodom donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Marković je kazao da Crna Gora slijedi sve ono što su univerzalna opredjeljenja čovječanstva.

"U tom kontekstu, nakon obnove nezavisnosti, zakon koji donosimo je jedan od najzahtjevnijih akata nakon Ustava, koji je dobio pozitivne ocjene na plenarnoj sjednici Venecijanske komisije, uz samo jedan glas protiv", kazao je Marković.

49217475906f92f754c81o

Sveta Stolica se, naveo je državni sekretar, ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, ali podržava donošenje zakona kojim će se u skladu sa civilizacijskim principima urediti pitanja vjerskih sloboda i odnosa države i vjerskih zajednica.

Sagovornici su se saglasili da nakon usvajanja preporuka Venecijanske komisije, dalju proceduru na donošenju i implementaciji Zakona treba da prati dijalog i što je moguće veće saglasje.

Parolin je kazao da je Crna Gora primjer politički i društveno stabilne zemlje, a posebno je važno što vaša zemlja u regionu ima ulogu elementa stabilnosti i pomirenja.

Državni sekretar Svete stolice je dao punu podršku evropskoj perspektivi Crne Gore i Regiona, ocijenivši da je to važno za njegov prosperitet i bezbjednost, i najavio otvaranje rezidentnog predstavništva Svete stolice u Podgorici, u rangu nuncijature.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.