Amfilohije: Jedino Crkva nije opljačkana

Amfilohije: Jedino Crkva nije opljačkana

Mitropolit Amfilohije kazao je danas da jedino što još nije opljačkano u Crnoj Gori jeste Crkva.

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je jutros sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u crkvi Svetog Andreja Prvozvanog u Kutima – Zelenika povodom slave ovoga hrama. On je kazao da se, kao i sa prvim učenicima, tako sa Crkvom Hristovom događa kroz vjekove, do naših vremena.

„Evo vidite i danas, ovdje kod nas oni bezbožnici koji su došli poslije Drugoga svjetskog rata, nastavljaju svoje djelo i danas, gone Crkvu Hristovu. Htjeli bi da joj presude, pa donose neke svoje lažne zakone, bezbožne zakone, čak i gore zakone od onih koje su donijeli staljinisti i titoisti, koji su ubijali i Boga kao nebeskog Oca, a i svoje roditelje. Bogoubice su postajali bratoubice – to uvijek biva pravilo“, kazao je on.

Amfilohije je rekao da jedino što još nije opljačkano u Crnoj Gori jeste Crkva Hristova.

„Ona je vaskrsla, iako su računali da je uništena 1945. godine. Jednoga od tih bivših komunista su pitali: Što vi nijeste četrdeset i pete stvarali svoju crkvu, ovu što sad hoćete da stvarate? A on im je odgovorio: Mi smo računali da Crkve više nikada neće biti“, rekao je Vladika Amfilohije.

Podsjetio je da je tada, na kraju Drugog svjetskog rata na pravdi Boga ubijen Mitropolit crnogorski Joanikije sa preko 120 najboljih sveštenika.

„Da ne govorimo koliko je naroda tada pobijeno i prognano i koliko je naroda odbijeno od Crkve Božje i ostalo nekršteno“, kazao je on.

Naglasio je da današnji bezbožnice misle da je vlast nešto vječno.

„Zaboravljaju da ničija nije do zore gorela, kao što je to narod dobro rekao. Svaka vlast je privremena, a samo je Božja vlast svevremena“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Nakon pričešća vjernih, oko hrama je prošla slavska litija sa čitanjem Jevanđelja, a onda je blagosiljan slavski kolač i odslužen pomen proti Savu Nakićenoviću i još dvanaestorici sveštenika Nakićenovića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.