Regionalna saradnja jedan je od najefikasnijih načina za integraciju u EU
Darmanović na sastanku Američko-jadranske povelje u Tirani

Darmanović na sastanku Američko-jadranske povelje u Tirani

Regionalna saradnja jedan je od najefikasnijih načina za integraciju u EU

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas u Tirani na sastanku ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje (A5).

Tokom izlaganja, Darmanović je naglasio da je Crna Gora kao članica NATO i predvodnik u procesu evropske integracije snažno posvećena zajedničkim ciljevima, te da nastavlja da bude aktivan promoter otvorenih vrata A5.

"Regionalna saradnja jedan je od najefikasnijih načina da postignemo integraciju u evropske i evroatlantske strukture",kazao je šef crnogorske diplomatije. 

Pozdravio je rezultate albanskog predsjedavanja Poveljom i izrazio uvjerenje da će i BiH tokom predsjedavanja 2020. godine nastaviti s jačanjem napora na profilisanju A5 kao uspješne platforme za regionalnu bezbjednosnu saradnju i promociju evroatlantskih vrijednosti. Na toj liniji, ministar Darmanović je ocijenio da će skoro članstvo Sjeverne Makedonije u Alijansi, kao što je to slučaj sa Crnom Gorom, doprinijeti jačanju saradnje i bezbjednosti regiona. U tom kontekstu, ministar je ukazao i na značaj usvajanja Programa reformi BiH. 

 Darmanović je istakao važnost podrške EU i NATO, te pohvalio posvećenost SAD regionu, posebno u kontekstu globalnih izazova sa kojima se i naš region suočava, među kojima su ilegalne migracije, terorizam, sajber i hibridne prijetnje.

Tokom sastanka usvojena je Zajednička izjava u kojoj je potvrđena posvećenost regionalnoj saradnji i promociji politike otvorenih vrata u cilju što skorije integracije regiona u EU i NATO.

Sastanku su, osim šefa crnogorske diplomatije, prisustvovali ministri i predstavnici zemalja članica A5 - Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i SAD, kao i zemalja posmatrača - Kosova, Slovenije i Srbije.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.