Građani isključivo da podrže stranke koje se zalažu za otvorene izborne liste
Foto: PR Centar

Građani isključivo da podrže stranke koje se zalažu za otvorene izborne liste

Crnogorski građani isključivo treba da podrže stranke koje se zalažu za otvorene izborne liste, jer su one jedini spas, a sve drugo je prevara poručili su predstavnici Grupe građana Građanska akcija.

Predstavnik Građanske akcije Božidar Vujičić, je danas ispred Skupštine Crne Gore, istakao da Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva za godinu nije uspio da uradi ništa.

„Njima ne odgovaraju nikakve promjene, nego će oni 1. januara 2020. da slave kad prestanu dalji pregovori oko izmjene izbornog zakonodavstva, jer njima odgovara situacija kakva jeste. Mi se sa tim ne slažemo, nego još jednom želimo da ukažemo na prioritetnu preporuku OEBS-a Crnoj Gori“, rekao je Vujičić.

OEBS je, kako je kazao, uputio četiri prioritetne preporuke Crnoj Gori, o kojima građani ništa ne znaju.

„Oni nam daju preporuku koja glasi da zakonske nadležnosti za glasanje treba izmijeniti tako da su u skladu sa Ustavom. Drugim riječima, ova preporuka pokazuje da ova Skupština nije ustavna, jer zakoni koji tretiraju glasanje nisu u skladu sa Ustavom. Ova Skupština počiva na korupciji i ona je majka sistemske korupcije u Crnoj Gori“, smatra Vujičić.

Skupština i poslanici u njoj, kako je rekao, ne predstavljaju izraz istinske volje građana.

„Sve institucije koje ova Skupština bira su nelegalne. Mi živimo u lažnoj državi, koja je zasnovana na povredi biračkog prava, koje nam je Ustavom zagarantovano. A mi niti imamo jednako pravo, niti neposredno pravo da biramo. Mi se ne predajemo, nego se i dalje borimo za pravo koje nam sleduje po Ustavu, bez obzira što to neće ni vlast, ni opozocija, ni akademska zajednica, ni nevladin sektor izuzev Centra za monitoring i istraživanje“, poručio je Vujičić.

Preduzetnik Vasilije Miličković, rekao je da građani treba da isključivo podrže stranke koje se zalažu za otvorene liste, jer su one „jedini spas“.

„Ako nema otvorenih lista, da vi birate poslanike i odbornike, tada vašoj djeci spasa nema. Odmah ih možete slati u inostranstvo. Ovo su zarobljene institucije, ovo je privatna država, ovdje se ne zna ko je gori, vlast ili opozicija. Svi su u korupciji. Nijednog poslanika ovdje nisu birali građani. Birao ga je lider partije, da mu poltroniše, da ga sluša. Ako hoćete budućnost za sebe, za djecu, za Crnu Goru, zalažite se za otvorene liste. Sve je drugo prevara“, smatra Miličković.

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije PIR Crne Gore, Momo Joksimović,  istakao je da su poreski obveznici, a posebno penzioneri razočarani radom crnogorskog parlamenta.

„Obavještavam građane da je Aleksa Bečić saopštio da Demokrate kandiduju otvorene izborne liste, a to je kraj partijskoj vladavini i neodgovornosti narodnih predstavnika, jer oni nisu narodni predstavnici, već partijski vojnici“, rekao je Joksimović.

On je kazao da PIR podržava gest Demokrata, jer se ne može, kako je rekao, raspravljati o Zakonu o vjerskim zajednicama koji je „osjetljiv i koji izaziva veliko interesovanje građana“ već, kako je dodao, poslanici sada treba da se isključivo posvete izbornim zakonima.

„Partija PIR se protivi da se održe još jedni nedemokratski izbori. Hoćemo slobodne i fer izbore, građani hoće bolji život, a ne da se vraćamo u feudalizam“, kazao je Joksimović.

Nezavisni odbornik u Skupštini Opštine Budva, Stevan Džaković, kazao je da je izborno zakonavstvo trenutno gore nego 1905. godine za vrijeme kralja Nikole.

„Imamo još nekoliko dana do kraja rada ove Radne grupe, ali sam ubijeđen da niko neće pokrenuti postupak izmjene izbornog zakonodavstva. Za mene su prvi krivci lideri opozicije i opozicioni poslanici, koji su dokazali da su u sistemskoj korupciji u dogovoru sa vlasti i da su im važnije poslaničke plate, mandati i ostale beneficije nego sloboda građana Crne Gore i ono što je Ustavom zagarantovano“, istakao je Džaković.

On je dodao da mediji i nevladin sektor ne pokreću to pitanje „što nam govori da svi zajedno sa Demokratskom partijom socijalista rade za istog nalogodavca“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.