Podrška javnosti članstvu u EU-u na istorijskom minimumu, najveće ocjene za Đukanovića i Markovića
Foto: Anadolija

Istraživanje CEDEM-a

Podrška javnosti članstvu u EU-u na istorijskom minimumu, najveće ocjene za Đukanovića i Markovića

Istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) pokazalo je pad povjerenja građana Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

Predstavljajući rezultate godišnjeg istraživanja "Političko javno mnjenje Crne Gore”, Ognjen Marković iz CEDEM-a kazao je da je podrška EU-u u crnogorskoj javnosti na istorijskom minimumu. On je pojasnio da je 55 odsto ispitanika u istraživanju ocijenilo da Crna Gora treba da bude članica EU, 26 procenata je bilo protiv, dok 19 odsto nije moglo da se izjasni.

"Očigledan je umjereni, ali stabilni pad podrške članstvu u EU-u. Radi se o istorijskom minimumu od kad radimo istraživanja javnog mnjenja“, kazao je Marković.

On je pojasnio da je većina ispitanika odgovorila potvrdno na pitanje "treba li Crna Gora da nastavi sa pristupnim pregovorima“. Marković smatra da zbog krize u EU, kod građana postoji strah da neće biti proširenja.

"Razlozi za pad podrške EU-u su njena unutrašnja kriza, usporavanje procesa proširenja kao i Bregzit. To građane dovodi do zaključka da Crna Gora neće postati članica EU-a u skorijoj budućnosti“, kazao je on.

Marković tvrdi da je došlo do blagog porasta podrške građana NATO-u, navodeći da 38 odsto ispitanika podržava članstvo Crne Gore u tom vojnom savezu, dok je 42 odsto protiv. On je ocijenio da je nakon učlanjenja Crne Gore u NATO smanjeno interesovanje građana za tu temu, ali da rezultati ankete pokazuju da je društvo u Crnoj Gori i dalje podijeljeno oko NATO-a.

"Na pitanje, na koga treba Crna Gora da se oslanja na međunarodnoj sceni, najviše je bilo onih koji nisu mogli da procijene. Građani su skeptični zbog globalnih kriza i vjerovatno je to razlog što smatraju da Crna Gora ne treba da se oslanja na strane centre“, istakao je on.

Izvršna direktorka CEDEM-a Milena Bešić kazala je da je istraživanje pokazalo da većina građana ima najviše povjerenja u Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i sistem obrazovanja, u koje vjeruje polovina ispitanika. Nakon toga slijede policija, zdravstveni sistem i sudstvo, dok građani najmanje povjeranja imaju u Tužilaštvo i Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC).

“Primjetno je da su građani loše ocjenjivali političare. Na skali od jedan do pet najveće ocjene u istraživanju dobili su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Duško Marković ,koji su ocjenjeni sa 2,5”, tvrdi Bešić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.