Masnoće u krvi mogu da oštete organe
Ilustracija

Masnoće u krvi mogu da oštete organe

U novoj studiji, istraživači su otkril mehanizme putem kojih visoki nivo lipida u krvi može da dovede do upale, i vremenom do ozbiljnijih posljedica, poput oštećenja organa. Upala je prouzrokovana i faktorom rizika za mnoga stanja kao što su gojaznost, dijabetes i kardiovaskularni problemi.

Jedan od najvećih razloga za upalu je infekcija. Kada tijelo osjeti da u njega ulaze opasni strani mikroorganizmi, poput bakterija, oslobađa imuni odgovor. Upala je ključni dio tog odgovora,prenosi N1.

Ovakav prekret događaja je prirodan i obično pomaže u održavanju zdravstvenog stanja. Međutim, ponekad se upala javlja iz razloga koji nisu infekcija, što dovodi do različitih vrsta oštećenja.

U novoj studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Nature Immunology", doktor Timo Špir i njegove kolege sa Univerziteta Sarland u Sarbrikenu u Njemačkoj, rekli su da upalu prouzrokuje visok nivo triglicerida u krvi.

Studija je takođe otkrila mehanizme putem kojih visoki nivo masnoća u krvi može da utiče na druge biološke procese i kako može da dovode do oštećenja organa i krvnih sudova.

"Naš rad je uključivao proučavanje posebne grupe lipida, triglicerida. Uspjeli smo da pokažemo da, kad su ove masti prisutne u povišenim koncentracijama, mogu da promijene naše odbrambene ćelije na takav način da tijelo reaguje kao što bi to činilo kod bakterijske infekcije", pojasnio je dr Špir.

Doktor, takođe, smatra da je važno da se fokusiraju na ishranu koja može da utiče na nivo masti u krvi.

"Drugim riječima, sada možemo reći da prihvatanje ishrane koja sadrži nizak nivo masnoća se može značajno produžiti životni vijek pacijenata visokog rizika, poput onih koji imaju dijabetes ili onih čiji je krvni pritisak visok", napominje doktor.

To je zbog toga što se nivo triglicerida u krvi povećava kod ishrane koja sadrži visoki nivo masnoća.

Špir i njegove kolege se nadaju da će im ovi rezultati pomoći u razvoju novih strategija liječenja i sprječavanju bolesti opasnih po život.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.