Marković danas u Vatikanu: Susret sa papom
Duško Marković

Biće razmatrana i moguća posjeta pape Franja Crnoj Gori

Marković danas u Vatikanu: Susret sa papom

Premijer Crne Gore Duško Marković 14. decembra boraviće u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici gdje će razgovarati sa papom Franjom.

Kako je najavljeno iz Vlade Marković u Vatikan putuje na poziv državnog sekretara kardinala Pjetra Parolina.

 Marković će imati susret i sa sekretarom za odnose sa drugim državama monisnjorom Polom Galagerom.

Planirana je i posjeta Istorijskom arhivu i susret sa direktorom Johanom Iksom.

"Posjeta Premijera Vatikanu je u funkciji daljeg jačanja odličnih političkih odnosa i nastavka dijaloga na najvišem nivou.Temeljni ugovor između Crne Gore i Svete Stolice, potpisan juna 2011. godine predstavlja platformu za dalje produbljivanje i unapređivanje ukupnih međudržavnih odnosa. Dvije strane pridaju veliki značaj njegovoj punoj implementaciji, čemu u prilog govori i redovno održavanje sjednica Mješovite komisije na kojima se razmatraju bilateralna i pitanja od interesa za katoličku zajednicu i Katoličku crkvu u Crnoj Gori",navodi se u saopštenju.

Posjeta Svetoj Stolici će, kako se dodaje podstaći dinamiziranje saradnje dvije države u narednom periodu, i to posebno u dijelu snaženja političkog dijaloga.

"Biće razmatrana i moguća posjeta pape Franja Crnoj Gori, kao i rezidentnog predstavljanja Svete Stolice u Crnoj Gori, na liniji obostrano iskazanog interesa, što bi predstavljalo značajan iskorak u daljem konstruktivnom snaženju odnosa", kađu iz Vlade.

Delegaciju Vlade Crne Gore tokom posjete Svetoj Stolici predvodiće premijer Duško Marković, a članovi delegacije biće Miodrag Vlahović, ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Viteškom Malteškom Redu, Dragoljub Bulatović, šef kabineta Predsjednika Vlade; Dragana Radulović, savjetnica Predsjednika Vlade za vanjsku i bezbjednosnu politiku i Mirjana Ivanović, savjetnica Predsjednika Vlade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.