Tramp poručio Greti: Poradi na kontroli bijesa
Greta Tunberg, foto: Getty images

Tramp poručio Greti: Poradi na kontroli bijesa

Američki predsjednik Donald Tramp obrušio se danas na švedsku aktivistkinju Gretu Tunberg, nazivajući smešnim to što ju je "Tajm" izabrao za ličnost godine.

"Greta bi morala da poradi na svom problemu kontrole bijesa, a onda s prijateljem da pogleda dobar stari film", napisao je Tramp na Tviteru, dodajući: "Iskuliraj, Greta, iskuliraj!"

Švedska aktiviskinja je ubrzo reagovala na ovu Trampovu objavu, objavivši takođe na Tviteru: "Imam Aspergerov sindrom, što znači da sam ponekada malo drugačija od normalnog. I, imajući u vidu date okolnosti, biti drugačiji je supermoć".

Ovo nije prvi put da Tramp izražava nezadovoljstvo jer, kako primećuje AP, njegov uticaj nije priznat. Tramp je 2015. godine njemačku kancelarku Angelu Merkel, kada je proglašena za ličnost godine, napao da "uništava Njemačku".

Te godine i Tramp je bio jedan od kandidata za ličnost godine. I brazilski predsjednik Žair Bolsonaro je u utorak kritikovao švedsku tinejdžerku, nazvavši je "derištem" (piralha na portugalskom).

Tunbergova je na to odreagovala isto kao i na Trampove poruke, pa je na Tviteru, na kom ima više od tri miliona pratilaca, izmijenila dio koji se odnosi na njene lične podatke, upisavši "piralha".

Američki časopis "Tajm" proglasio je Gretu Tunberg za ličnost godine zbog njenog zalaganja u borbi protiv klimatskih promjena. Tunbergova, koja u januaru puni 17 godina, pozvala je na hitnu akciju kako bi se riješila svjetska klimatska kriza. Mlada aktivistkinja započela je globalni pokret za borbu protiv klimatskih promjena u avgustu prošle godine, kada je počela da izostaje iz škole i protestuje ispred švedskog parlamenta s transparentom na kojem je pisalo "Školski štrajk za klimu".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.