Željka Vuksanović oslobođena optužbi
Foto: Ilustracija

Viši sud u Bijelom Polju

Željka Vuksanović oslobođena optužbi

Viši sud u Bijelom Polju preinačio je presudu i oslobodio krivice bivšu predsjednicu opštine Kolašin Željku Vuksanović da je počinila krivično djelo neizvršavanje sudske odluke.

Prvostepenom presudom Vuksanović je bila osuđena tri mjeseca zatvora uslovno na godinu.

Vuksanović je bila osuđena zbog neizvršenja sudske odluke i sud joj je izrekao uslovnu osudu kojom joj je utvrdio kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca. Istovremeno, odredio je da se neće izvršiti ukoliko u roku od godine ne počini novo krivično djelo, piše Pobjeda.

Vuksanović je prvostepenom presudom sudije Osnovnog suda u Kolašinu Arsena Popovića osuđena jer kao predsjednica opštine nije izvršila presudu Upravnog suda od 23. januara 2018. godine kojom se Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora, stambeno-komunalnu oblast i zaštitu životne sredine opštine Kolašin obavezuje da Dragoljuba Bukilića vrati na posao i rasporedi ga na radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi i radnom iskustvu.

Viši sud je naveo da je za krivično djelo neizvršenje sudske odluke potrebno da je odgovorno lice nadležno za izvršenje sudske odluke, a da nedvosmisleno stavlja do znanja da neće to da uradi, kao i da u njegov djelokrug rada spada postupanje po pravosnažnoj i izvršnoj sudskoj odluci.

"Može se zaključiti da nijedna odredba ni iz Zakona o lokalnoj samoupravi, ni Zakona o državnim službenicima i namještenicima, ne utvrđuje obavezu predsjednika opštine da postupa po sudskim odlukama u ovakvim slučajevima. Predsjednik opštine bi bio nadležan jedino kada bi se radilo o sudskoj odluci koja se tiče predsjednika opštine, kada je on odlučivao iz sopstvene nadležnosti, odnosno kada bi bilo naloženo vraćanje na rad službenika zaposlenog u službi predsjednika opštine, menadžera i glavnog arhitetke, prema, kojima, po Zakonu o lokalnoj samoupravi, predsjednik opštine ima prava i obaveze poslodavca", navodi se u obrazloženju presude Višeg suda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.