Daković: Hrana u Crnoj Gori bezbjedna
Foto: Ilustracija

Daković: Hrana u Crnoj Gori bezbjedna

U toku ove godine do sada su vraćene 163 pošiljke sa granice i preko hiljadu tona hrane koja nije bezbjedna, kazala je za direktorka Uprave za bezbjednost hrane Vesna Daković.

"Inspektori za bezbjednost hrane, samo tokom prošlog mjeseca, vratili su sa granice 21 tonu mesa i proizvoda od mesa iz zemalja u kojima je prisutna bolest afričke svinjske kuge", rekla je Daković za Novu M.

Iako nulti rizik po bezbjednost hrane ne postoji, Daković dodaje da je hrana na našem tržištu bezbjedna, te da su rijetki slučajevi koji predstavljaju izuzetak.

"Iako sva hrana koja ulazi u Crnu Goru podliježe nadzoru inspekcije, stoprocentna bezbjednost hrane ne postoji", navela je Daković.

Ističući da se sa granice najviše vraća voće i povrće zbog upotrebe pesticida, a nerijetko i meso, kao što je to bio slučaj prošlog mjeseca.

"U pitanju su svinjski proizvodi... do vraćanja je došlo iz razloga  jer imamo naredbu koja je na snazi a koja propisuje zabranu uvoza i tranzita pošiljki iz zemalja u kojima je  prisutna bolest afričke kuge svinja. U ovim konkeretnim slučajevima pošiljke su tranzitirale kroz područja koja su zaražena i inspektor je na bazi toga naredio vraćanje pošiljki, odnosno zabranu njihovog stavljanja na tržištu Crne Gore", pojašnjava Daković.

Iz Uprave za bezbjednost hrane kažu da je hrana životinjskog porijekla najviše pod lupom i nosi najveći rizik po bezbjednost.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.