Bolsonaro Gretu Tunberg nazvao malim derištem
Greta Tunberg

Oštar komentar brazilskog predsjednika

Bolsonaro Gretu Tunberg nazvao malim derištem

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro nazvao je 16-godišnju švedsku aktivistkinju Gretu Tunberg "malim derištem".

Tunberg je u svom govoru govorila kako je zabrinuta zbog krčenja šume u Amazonu, a spomenula i ubistva domorodačkih stanovnika u prašumi, prenosi klix.ba

"Greta je rekla da su Indijanci umrli jer su branili Amazon. Impresivno je kako mediji daju prostor takvom derištu", izjavio je Bolsonaro koristeći riječ "pirralha".

Švedska tinejdžerka komentarisala je smrt autohtonog stanovništva u vrijeme UN-ove međunarodne konferencije o klimatskim promjenama na kojoj je brazilska politika zaštite okoliša bila predmet kritika.

Krčenje šuma Amazona poraslo je do jula za gotovo 30 odsto.

"Autohtono stanovništvo doslovno ubijaju zbog pokušaja zaštite šuma od ilegalnog krčenja", poručila je. "Sramotno je da svijet o tome šuti".

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.