Marković: Ne napadamo crkve i manastire
Marković

Zakon o slobodi vjeroispovijesti u interesu je građana

Marković: Ne napadamo crkve i manastire

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je da predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti nije usmjeren ni protiv jedne vjerske zajednice.

On je najavio da će učestvovati u skupštinskoj raspravi kada predlog zakona bude na dnevnom redu.

"Zakon o slobodi vjeroispovijesti treba Crnoj Gori, kao što ga ima svaka demokratska država. Ne samo u regionu već i Evropi. Stari Zakon je na snazi iz 1977. godine. Danas je sasvim drugačiji kontekst. Potreban je državi i donosimo ga u najboljem interesu i u skladu sa evropskim standardima", rekao je Marković novinarima nakon dodjele 17 doktorskih stipendija crnogorskim studentima.

Komentarišući navode predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) i dijela opozicije da se predlogom zakona ugrožava crkvena imovina, Marković je rekao da Vladin predlog nije usmjeren ni protiv jedne vjerske zajednice niti vjernika, već je u interesu slobode vjeroispovijesti i uvjerenja.

"Nijedna crkva niti manastir nije napadnut, niti ćemo tamo koračati da taj prostor osvojimo. U crkvenim i vjerskim objektima i dalje će se služiti vjerski obredi i to će i dalje biti mjesta za vjernike ali se moraju obavljati u skladu sa zakonima. Pitanje imovine mora biti riješeno a nama ne pada na pamet da uzimamo tuđu imovinu", istakao je Marković.

On je pojasnio i da zakon predviđa da će vjerske zajednice imati mogućnosti da dokažu svoje vlasništvo ako postoji spor o njemu i ono će se rješavati u skladu sa zakonskom procedurom. Skupština bi o predlogu zakona trebala da raspravlja do kraja godine. Crnogorski premijer kazao je da je predlaganje zakona bila jedna od programskih obaveza Vlade i da, kako je rekao, nije izvučen iz fioke.

"Učestvovaću u radu parlamenta na ovu temu da razbijemo sve tabue i da skrivene političke namjere i skriveni politički marketing razobličimo, za ono što je realna potreba društva i svakog vjernika. Ne očekujem da će biti sporna podrška u parlamentu, ali to ne znači da će biti tako", kazao je premijer.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.