Australija: U požarima stradalo više od dvije hiljade koala (VIDEO)
Photo by SAEED KHAN/AFP via Getty Images

Australija: U požarima stradalo više od dvije hiljade koala (VIDEO)

Šumski požari koji bjesne australijskim Novim Južnim Velsom uništili su mnoga staništa koala i usmrtili više od dvije hiljade tih životinjica, objavili su stručnjaci.

"Vjerovatno im nikada nećemo naći tijela", kazao je ekolog Dailan Pju.

On kaže da je u požarima izgubljena trećina staništa koala na sjeveru Novog Južnog Velsa.

Koale su i ranije ostajale bez svojih obitavališta zbog krčenja šuma i urbanog razvoja, ali to je zadnjih mjeseci zbog požara u Novom Južnom Velsu i Kvinslendu, kojih je još 140 aktivnih, poprimilo razorne razmjere.

Stručnjaci smatraju da kriza sa šumskim požarima povećava rizik za nestanak koala.

"Imali smo mnogo požara ranijih godina, ali ništa ovakvo. Ovo je Amargedon", kazala je Čejne Flanagan, direktorka bolnice za koale u Port Makariju.

"Učinak požara je katastrofičan, a cijelo je ljeto još pred nama", dodala je.

Koale su u Novom Južnom Velsu i u Kvinslendu na popisu ranjivih životinja.

U požarima je izgorjelo više od 2,7 miliona hektara površine, od čega 1,15 miliona u zoni nacionalnih parkova, kazao je Atikus Fleming, zamjenik ministra za nacionalne parkove i prirodu.

"Takve razmjere još nismo doživjeli", rekao je.

Ekolog Mark Grejam kazao je da koale jednostavno nisu dovoljno brze da pobjegnu od tzv. krunskih požara, odnosno onih koji se šire krošnjama, često velikom brzinom.

"Požari su toliko brzi da je mortalitet životinja na stablima jako visok", kazao je Grejam.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.