Od premijer očekuju da u budžetu nađe dodatni novac za plate
ilustracija

Neprihvatljivo povećanje zarada od 9% za zaposlene u zdravstvu

Od premijer očekuju da u budžetu nađe dodatni novac za plate

Na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora Samostalnog sindikata zdravstva odlučeno je da je povećanje zarada od devet odsto za zaposlene u ovom sektoru neprihvatljivo.

Kako je za Pobjedu istakla predsjednica Sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić, na sjednici su odlučili da će se boriti za veće plate.

Ona je kazala da je članstvo juče informisala o susretu sa premijerom Duškom Markovićem i ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem, te predstavnicima Ministarstva finansija i da traže konkretan odgovor o kojem procentu da se dogovore.

"Kada dobijemo konačan prijedlog, znaćemo u kom pravcu ćemo djelovati. Devet odsto je uračunato u budžet i ukalkulisano u 281 milion za zdravstvo. Mi smo tražili da iz tog planiranog budžeta sa nekih pozicija se preusmjere za zarade. Sa premijerom smo razgovarali i on je angažovao radni tim koji će da to izanalizira i očekujemo konkretan prijedlog", rekla je ona.

Krivokapić ističe da nema ovlašćenja da potpiše neprihvatljivo povećanje zarada, te da od Markovića očekuju da u budžetu nađe dodatni novac za plate.

"Naredne dvije sedmice možemo očekivati odgovor da li se iz nekih budžetskih pozicija za zdravstvo, kao što su bolovanja ili ljekovi, može naći dodatni novac za povećanje plata", kazala je ona.

Vlada je pristala da se zaposlenima u zdravstvu zarada od naredne godine poveća za devet odsto, a 2021. još tri odsto na uvećanu zaradu.

Krivokapić je ranije kazala da kod nas ljekar subspecijalista ima koeficijent složenosti 11, dok mnogi sekretari i sudije osnovnog suda imaju 18. Koeficijenti za zarade ljekarima iznose 8,25 za doktore medicine, 10,50 za specijaliste i 11 za uže specijaliste.

Iz Samostalnog sindikata zdravstva traženo je da koeficijenti budu između 10 i 13 za doktore medicine, za specijaliste 16, subspecijaliste 18, a za medicinske sestre od 4,5 do 8, koliko bi imali oni sa završenim fakultetom.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.