Medenica: Sudstvo aktivno doprinosi iskorjenjivanju trgovine ljudima
Vesna Medenica

Pozvala na saradnju u prevenciji trgovine ljudima

Medenica: Sudstvo aktivno doprinosi iskorjenjivanju trgovine ljudima

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica kazala je da crnogorsko sudstvo prevencijom i represijom krivičnog djela trgovina ljudima doprinosi iskorjenjivanju te anticivilizacijske pojave.

Ona je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava kazala da će crnogorsko sudstvo nastaviti borbu protiv trgovine ljudima.

"Sudstvo aktivno doprinosi iskorjenjivanju te anticivilizacijske pojave kroz određene aktivnosti u prevenciji i represiji krivičnog djela trgovina ljudima, koje je propisano Krivičnim zakonikom Crne Gore. U suzbijanju ovog oblika kriminaliteta i ostvarenju opštih ciljeva kojima težimo u demokratskom društvu, koje ne toleriše ropstvo, prinudni rad, prosjačenje djece, sklapanje nedozvoljenog braka seksualnu eksploataciju žena i djevojčica i druge vrste eksploatacija čovjeka, potrebna nam je jača saradnja između institucija i građana”, tvrdi Medenica,javlja Anadolija.

Ona je podsjetila da je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima tokom sedam decenija postala matica svih međunarodnih instrumenata kojima se štite ljudska prava i osnovne slobode.

Medenica je kazala i da Vrhovni sud, uživajući ustavni atribut najvišeg suda u državi, prati kako se u Crnoj Gori primjenjuje Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ona je istakla i da sud prati i primjenjuje sve međunarodne akte kojima se unapređuju standardi u zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.