Finska će imati najmlađu premijerku na svijetu
Sana Marin

Finska će imati najmlađu premijerku na svijetu

Finski parlament podržao je u utorak izbor Sane Marin (34) za premijerku.

Predsjednik Sauli Ninisto zvanično će joj predati mandat te će ona postati najmlađa predsjednica vlade u svijetu.

Za njeno imenovanje glasalo je 99 poslanika, dok je 70 bilo protiv, a vlada će imati većinu od 117 mjesta, prenosi AP.

Socijaldemokratska partija izabrala je prethodno Sanu Marin za kandidatkinju za premijerku nakon što je dosadašnji premijer Anti Rine podnio ostavku.

Ona će predvoditi koalicionu vladu lijevog centra sa još četiri stranke koje sve vode žene, od kojih su tri mlađe od 35 godina.

Kada preuzme dužnost, Sana Marin će biti najmlađa premijerka na svijetu, mlađa od novozelandske premijerke Džasinde Ardem (39) i ukrajinskog premijera Oleksija Hončaruka (35).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.