Kadri Veselji saslušan u Hagu: Devedesete godine bile teške za albanski narod
Kadri Veselji

Kadri Veselji saslušan u Hagu: Devedesete godine bile teške za albanski narod

Predsednik Demokratske partije Kosova i odlazeći predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselki danas se pojavio pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu, odazvavši se tako na njihov poziv na saslušanje.

Nakon trosatnog ispitivanja, Veselji se obratio medijima rekavši ”da su devedesete godine bile teške za albanski narod, koji je trpio etničko čišćenje i genocide od strane Srbije”.

“Mi smo se suprostavili, naš oslobodilački pokret bila je Oslobodilačka vojska Kosova, koji se suočio sa srpskim genocidom. Borba Oslobodilačke vojske Kosova je bila protiv etničkog čišćenja koje je težila Srbija da počini na Kosovu”, kazao je Veselji.

On je pozvao građane Republike Kosova da zajedno prevaziđu i ovaj izazov. Veselji nije precizirao u kom je svojstvu pozvan na razgovor u Specijalni sud, niti da li se branio ćutnjom.

U izjavi prije polaska u Hag, on je kazao da Specijalni sud predstavlja izazov u odnosu na strašne srpske zločine, ali je ujedno i presudni trenutak za potvrđivanje čistoće borbe albanskog naroda i Oslobodilačke vojske Kosova.

Veseljiju je prvobitno bio zakazan intervjuu za 4. decembar, ali je potom odložen za 10. decembar iz tehničkih razloga. Kadri Veselji je jedan od vođa i osnivača Oslobodilačke vojske Kosova.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova formirana su na osnovu Ustavnog amandmana i Zakona koje je usvojila Skupština Kosova radi vođenja suđenja o navodima iz Izvještaja Savjeta Evrope iz 2011. godine koja obuhvataju teška kršenja međunarodnog prava.

Vijeća su privremene prirode sa konkretnim mandatom i nadležnošću, a tiču se određenih zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dijela prema kosovskom zakonodavstvu koja su navodno počinjena između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000.

Specijalizovana vijeća imaju sjedište u Holandiji, u Hagu, a u njima će raditi međunarodne sudije, tužioci i ostalo osoblje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.