Umro muškarac koji je pokrenuo
Foto: Screenshot

Umro muškarac koji je pokrenuo "ledeni izazov"

Umro je Piter Frates, muškarac koji je pokrenuo takozvani Ledeni izazov (eng. Ice Bucket Challenge) kako bi osigurao novac za istraživanje i pronalazak lijeka za amiotrofičnu lateralnu sklerozu (ALS).

Ovo progresivno neurološko oboljenje koje rezultira paralizom mišića, najčešće pogađa sredovječne osobe, a većina oboljelih premine nakon tri do pet godina od postavljanja dijagnoze.

Suprug i otac

Frates se tokom srednje škole aktivno bavio sportom i kasnije postao kapetan svoje bejzbol ekipe u Boston Collegeu. Preminuo je u 34. godini, pet godina nakon što je pokrenuo Ledeni izazov. ALS mu je dijagnostifikovan 2012.

"Peter Frates, suprug i otac, preminuo je okružen svojom porodicom u dobi od 34 godine nakon herojske bitke sa ALS-om", saopštila je juče njegova porodica, a prenosi The Independent.

Prikupljene velike svote novca

Podsjetimo, procjenjuje se da je u Ledenom izazovu, koji je krenuo iz SAD-a pod nazivom ALS Ice Bucket Challenge, učestvovalo oko 17 miliona ljudi, a videosnimke na kojima se poznate osobe polivaju kantom vode pogledalo je više od 440 miliona ljudi.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.