Susret Zelenskog i Putina bez osmijeha i rukovanja
Foto: Beta/AP

Samit u Parizu

Susret Zelenskog i Putina bez osmijeha i rukovanja

Lideri Ukrajine i Rusije, Volodimir Zelenski i Vladimir Putin, po prvi put su se sastali nakon pregovora u Parizu u kojima su učestvovali i predsjednik Francuske Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Posle njihovog bilateralnog susreta, na radnoj večeri će im se ponovo pridružiti Makron i Merkelova, nakon čega će četiri lidera održati zajedničku konferenciju za novinare, javlja Frans pres.

Ovo su prvi pregovori na najvišem nivou o sukobima u Ukrajini posle trogodišnje pauze, u cilju pronalaženja rešenja za sukob u kome je od 2014. poginulo više od 13.000 ljudi.

Na početku razgovora u takozvanom Normadijskom formatu, Putin i Zelenski su ušli u konferencijsku sobu bez osmjeha izbjegavajući kontakt očima. Nisu se rukovali pred kamerama, javljaju svjetske agencije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nije vjerovatno da će lideri na samitu doći do rješenja, a demonstranti u Kijevu vrše pritisak na Zelenskog da ne bude popustljiv prema Putinu, na njihovom prvom susretu.

Bez obzira na ishod, samit je do sada najveći test za Zelenskog, novajliju u politici koji je u aprilu izabran za predsjednika, pošto je u kampanji između ostalog obećavao okončanje rata na istoku zemlje.

Neki Ukrajinci strahuju da će Putin izigrati Zelenskog na samitu. Juče se u Kijevu okupilo nekoliko hiljada demonstranata, zahtijevajući od ukrajinskog predsjednika da ne pristaje ni na kakve ustupke Rusiji.

Ispred Jelisejske palate danas su dvije demonstrantkinje iz ukrajinske feminističke grupe Femen golih grudi vikale "Odmah zaustavite Putina", ali ih je policija brzo odvela.

Rusija želi da iskoristi pariski samit da poveća pritisak na Zelenskog da ispuni mirovni sporazum iz Minska, prema kojem oblasti pod kontrolom pobunjenika dobijaju široku autonomiju u zamjenu za okončanje sukoba.

Sporazum iz 2015. predviđa da Ukrajina povrati kontrolu nad granicom sa Rusijom, ali tek pošto u pobunjeničkim oblastima budu lokalni izbori po ukrajinskom zakonu i pošto ti regioni dobiju autonomni status.

Zelenski, međutim, navodi da Ukrajina mora da dobije kontrolu nad granicom prije održavanja lokalnih izbora, ali Kremlj insistira da to nije opcija.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.