Trik za bolje pamćenje: Da više nikad ne zaboravite gdje ste ostavili ključeve, telefon...
Foto: Ilustracija

Trik za bolje pamćenje: Da više nikad ne zaboravite gdje ste ostavili ključeve, telefon...

Kada su misli opterećene sa mnogo stvari postaje teško da zapamtite neke jednostavne stvari, kao na primjer gdje ste spustili ključeve, telefon ili da li ste isključili peglu.

Razlog zašto ne pamtimo je taj što u mozgu skladištimo puno nepotrebnih informacija i tako ga opterećujemo, pa nam iz tog razloga memorija slabi.

Naučnici savjetuju da sljedeći put kada ostavite neki predmet negdje, stvorite jasnu sliku tog mjesta u svojoj glavi. 

Obratite pažnju na okruženje, da li je podloga na kojoj ste ga ostavili staklena ili od drveta, kao i koje je boje. Da li postoji neki predmet još u okolini. Što više detalja zapamtite, lakše ćete kasnije pronaći predmet.

Još jedan zanimljiv trik

Rut Proper sa Američkog univerziteta u Montklairu smatra da snažan stisak desne šake u vrijeme pamćenja informacija pomaže da se one bolje urežu u memoriju.

Naučnici ovo pripisuju činjenici da se u trenutku stiskanja šake aktiviraju područja mozga povezana sa pamćenjem.

Objašnjavaju da stiskanje desne šake aktivira lijevu hemisferu mozga koja je odgovornu za kodiranje sjećanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.