Kovačević: Danilovgrad će biti grad u kojem je privilegija živjeti
Zorica Kovačević, foto: PR Centar

Svečana sjednici povodom 9. decembra Dana opštine

Kovačević: Danilovgrad će biti grad u kojem je privilegija živjeti

Danilovgrad je, u domaćoj i inostranoj investicionoj javnosti, prepoznat po podsticajnom poslovnom okruženju za razvoj biznisa i tu reputaciju će nastojati da održi, a lokalna samouprava će nastaviti sa realizacijom programa u cilju stvaranja boljih uslova života.

To je poručila predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević na svečanoj sjednici povodom 9. decembra Dana te opštine.

Ona je kazala da su preci ostavili zavjet za sva vremena, a to je da se čuva i sačuva mir i sloboda i da se slavi slobodarski 9. decembar.

„Danas, sa ovog mjesta, čast mi je da svim Danilovgrađanima čestitam 9. decembar Dan Opštine i Dan oslobođenja. U najvećem ratnom sukobu u istoriji ljudskog postojanja, naši preci, kao pripadnici herojske nacije, ustali su na oružje i za čast i slobodu otadžbine ginuli. Od njihovog stradanja je prošlo 75 godina, zato danas mi, njihovi potomci, iznova odajemo počast i zahvalnost za podnijetu žrtvu. Sa zadovoljstvom, ponosom i radošću, bilježimo 150 godina postojanja Danilovgrada“, rekla je Kovačević.

U prethodnim godinama, u saradnji sa Vladom, donatorima i prijateljima grada, kako je navela, realizovani su i započeti značajni projekti u oblasti putne i komunalne infrastrukture, socijale, zdravstva, obrazovanja, kulture i sporta, koji će doprinijeti kvalitetu života i rada građana.

„Završena je tenederska procedura za odabir izvođača za izgradnju bulevara sa četiri kolovozne trake, rekonstrukcija magistralnog puta Danilovgrad-Podgorica od 25 miliona eura. Počela je rekonstrukcija starog puta, dionica od Spuža do Rogama 3,5 miliona eura. U toku je raspisivanje tenedera za rekonstrukciju Martinićkog puta u iznosu od 4,5 miliona eura. Izvršena je rekostrukcija i izradnja puteva u našoj Opštini u iznosu od preko 800 hiljada eura“, navela je Kovačević.

5

Foto: PR Centar

Ona je rekla da se završava projekat rekonstrukcije stare džade Danilovgrad-Markovina-Čevo, kao i rekonstrukcija hidroelektrane glave Zete u iznosu od 3,8 miliona eura, a završena je rekonstrukcija Slapa Zete u iznosu od 2,4 miliona eura.

„Radovi na dalekovodu Slap biće završeni do kraja godine, a vrijednost je dva miliona eura. Završava se glavni projekat za najvažniji infrastrukturni projekat u našoj Opštini, a to je izgradnja sistema za kanalisanje i prečišćavanje otpadnih voda, oko 5,2 miliona eura i obezbijeđena su dodatna sredstva za uspješan završetak realizacije ovog projekta u iznosu 1,2 milona eura“, kazala je Kovačević.

U toku su radovi na, kako je rekla, izgradnji stambene zgrade za potrebe Vojske Crne Gore, čija je vrijednost 5,5 miliona eura.

„Fudbalski klub Iskara ove godine slavi stotinu godina postojanja. Rekonstruisan je glavni i izgrađen pomoćni teren, tribine i ugrađeni reflektori u iznosu od oko 1,4 miliona eura. Odabran je izvođač radova za izgradnju stanova za penzionere, izgrađen novi Vatrogasni dom, završena rekonstrukcija Zavičajnog muzeja, u toku je rekonstrukcija Umjetničke kolonije, Objekta Crvenog krsta. Rekonstruisani su i urađeni novi vodovodi u našoj Opštini“, rekla je Kovačević.

Ona je dodala da je izgrađen prodajni objekat Aroma vrijedan 1,1 milion eura, koji je zaposlio 50-ak ljudi.

„U toku je izgradnja hipermarketa Kompanije Voli od četiri miliona eura, a planirana je i druga faza projekta koja obuhvata izgradnju benzinske pumne i kondo hotela oko četriri miliona eura. Otvoriće se 110 novih radnih mjesta“, kazala je Kovačević.

Ona je istakla da je Hotel Zeta dobio novog vlasnika i da je u toku izrada idejnog projekta koji će biti završen do kraja decembra.

„Početak rekonstrukcije hotela, koji će imati četiri zvjezdice planiran je za prvi kvartal naredne godine, a kompleks Glava Zete dobiće novog vlasnika“, rekla je Kovačević.

Danilovgrad je, kako je istakla, u domaćoj i inostranoj investicionoj javnosti prepoznat po podsticajnom poslovnom okruženju za razvoj biznisa.

„Nastojaćemo da i tu reputaciju održimo, ali i da dalje unapređujemo poslovni ambijent za nova ulaganja. Značaj ulaganja privrednika najviše sagledavamo kroz otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje naših sugrađana i to je doprinijelo da u kontinuitetu stopa nezaposlenosti u našem gradu bude ispod državnog prosjeka“, poručila je Kovačević.

10

Foto: PR Centar

Posvećenim radom, domaćinskim odnosom, racionalnim pristupom u društvenom i privrednom razvoju, kako smatra, ostvaruju se rezultati koji pospješuju standard građana i život čine kvalitetnijim.

„Uspostvili smo finansijsku stabilnost u budžetu Opšine, lični dohoci su isplaćivani redovno, kao i porezi i doprinosi u Budžetu države. Ostvarenje budžeta na današnji dan iznosi 105 odsto, a za narednu godinu planirano je ostvarenje budžeta u iznosu od 6,3 miliona eura“, kazala je Kovačević.

I dalje će se, kako je rekla, pažnja posvećivati najranjivijim kategorijama, licima u stanju socijalne potrebe „za koje je ove godine izgrađeno 12 stanova u stambenoj zgradi u Spužu“.

„Nastavljamo naprijed u godini koja je pred nama, spremni za nove poduhvate. Lokalna samouprava će nastaviti sa radom na realizaciji programa i planova od značaja za naš grad u cilju stvaranja kvalitetnih i boljih uslova naših sugrađana. I dalje ćemo uključivati građane u donošenje ključnih odluka od njihovog interesa i sarađivati sa mjesnim zajednicama. I dalje ćemo podržavati i nagrađivati rad i zalaganje naših učenika, studenata, vrednovati sportska dostignuća, unapređivati razvoj turizma i kulture, podržaati vrijedne privrednike. Danilovgrad će biti grad u kojem je privilegija živjeti“, poručila je Kovačević.

Telegrame čestitke povodom Dana Opštine Danilovgrad uputili su premijer Duško Marković, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Predsjednik ovogodišnjeg žirija za dodjelu nagrada 9. decembar, Đorđije Šaranović, kazao je da su dodijeljene tri ravnopravne prve nagrade za period od 2016. do 2019. godine i to nevladinoj organizaciji Rastimo zajedno iz Danilovgrada, za rad na uključivanju osoba s invaliditetom u sve pore svakodnevnog života, predsjedniku Fudbalskog saveza Crne Gore Dejanu Savićeviću za direktan i nemjeljiv doprinos razvoju sportske infrastrukture Danilovgrada i profesoru doktoru Svetislavu Popoviću za cjelokupan naučni i stručni rad i stvaralaštvo koji su u velikoj mjeri inspirisani Danilovgradom.

4

Foto: PR Centar

Predstavnica nevladine organizacije Rastimo zajedno, Marina Kljajević, kazala je da je nagrada obaveza i motiv za nastavak planiranih aktivnosti na socijalizaciji djece i njihovom psihofizičkom razvoju.

„U ime ovogodišnjih dobitnika nagrada zahvaljujem lokalnoj upravi i predlagačima koji su prepoznali naš trud i rezultate. Obećavam da ću dalje raditi i stvarati u interesu svih naših građana“, poručila je Kljajević.

Prije početka svečane sjednice položeno je cvijeće na Spomenik palim borcima, a predsjednici Opštine Zorici Kovačević uručena je povelja za zasluge u razvoju i unapređenju antifašizma.  

1

Foto: PR Centar

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.