ASK dala doprinos sveukupnoj borbi protiv korupcije u Crnoj Gori

ASK dala doprinos sveukupnoj borbi protiv korupcije u Crnoj Gori

"Kao centralna preventivna antikorupcijska institucija i nacionalni koordinator aktivnosti na evaluaciji primjene Konvencije UN protiv korupcije, Agencija za sprječavanje korupcije je snažno posvećena suzbijanju te pojave, kako bi kroz punu implementaciju svih zakonskih antikorupcijskih mehanizama, u saradnji sa drugim nadležnim organima i građanima gradili društvo koje korupciju smatra nepoželjnom pojavom."

To je saopšteno danas iz Agencije za sprječavanje korupcije(ASK) povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

S tim u vezi, Agencija je kako se navodi u saopštenju i ove godine nastavila da snažno doprinosi sveukupnoj borbi protiv korupcije, neselektivnom i dosljednom primjenom zakona iz svoje nadležnosti.

"Da su rezultati rada Agencije prepoznati i priznati od strane građana, pokazali su i za nas ohrabrujući rezultati četvrtog godišnjeg istraživanja javnog mnjenja “Stavovi javnosti o korupciji i upoznatost sa radom ASK”, koje smo objavili u susret Međunarodnom danu borbe protiv korupcije, a koje je za potrebe ASK sprovela agencija De Facto Consultancy", saopšteno je.

Po rezultatima istraživanja, Agencija je i dalje na prvom mjestu među institucijama u koje bi građani imali najviše povjerenja u slučaju da se odluče da prijave korupciju.

"Registrovan je trend rasta procenta građana koji bi korupciju prijavili Agenciji i koji ove godine iznosi 49.9%. Povjerenje u rad Agencije u borbi protiv korupcije, kao i u prethodnim godišnjim istraživanjima, ima više od 60% ispitanika. Da je Agencija dala doprinos sveukupnoj borbi protiv korupcije u Crnoj Gori smatra 62.3% građana.

Smatramo da su navedeni rezultati za Agenciju ohrabrujući i podsticajni, kao i da potvrđuju efikasan rad ovog organa u 2019. Istovremeno su pokazatelj dosljedne imlementcije međunarodnh antikorupcijskih dokumenata i važećih zakonskih propisa iz oblasti prevencije korupcije. S tim u vezi, ASK je nastavila da postiže konkretne i mjerljive rezultate po svim oblastima rada, radeći potpuno nezavisno i oslobođeno od političkih ili bilo kakvih drugih uticaja", saopšteno je iz Agencije.

Među nekim od važnih rezultata rada, može se kako dodaju istaći podatak da je od početka rada Agencije ukupno 267 javnih funkcionera podnijelo ostavke ili razriješeno od strane organa vlasti nakon Odluka i Mišljenja koje je donio ovaj organ.

"Na nepristrasnost postupanja Agencije u ovoj oblasti ukazuje struktura ostavki i razrješenja u kojoj su zastupljeni i jedan ministar, direktori direktorata u ministarstvima, predsjednici i članovi organa upravljanja javnih privrednih društava, komisija i ustanova i drugi funkcioneri koji vrše važane funkcije na državnom i lokalnom nivou", saopšteno je.

Nastavljen je kako se dodaje, trend visokog procenta poštovanja zakonske obaveze dostavljanja redovnih godišnjih Izvještaja o prihodima i imovini u roku, koji ove godine iznosi 97% od ukupnog broja obveznika.

"Takođe, zbog kršenja antikorupcijskih zakona iz svoje nadležnosti, Agencija je u dosadašnjem radu pokrenula ukupno 1.954 prekršajnih postupaka, a nadležni sudovi su izrekli 428.797€ novčanih kazni", saopšteno je.

Dodatno, ASK je kao član pregovaračkog tima Crne Gore uspješno završila pregovorački proces o Međunarodnom sporazumu o razmjeni podataka u oblasti provjere imovine javnih funkcionera, čije potpisivanje je planirano za 2020. godinu.

"ASK posjeduje neophodne administrativne kapacitete i spremnu platformu za sprovođenje tog sporazuma, čiji je cilj obezbjeđivanje direktne razmjene podataka na administrativnom nivou između zemalja članica Regionalne antikorupcijske inicijative i šire", dodaje se u saopštenju.

Jedna od ključnih nadležnosti ASK je uloga koordinatora u procesu donošenja i sprovođenja planova integriteta u organima vlasti.

"Ukazujemo na to da je od početka rada Agenciji dostavljeno 689 planova integriteta (kojima je obuhvaćeno 693 organa), čime je 98% organa vlasti ispunilo zakonsku obavezu usvajanja planova integriteta.

Već od samog početka rada, kao jedan od prioriteta Agencije, nametnula se kontrola finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, jer je u prethodne četiri godine održano čak 28 izbornih procesa, u kojima je Agencija uložila značajan napor na obezbijeđenju do sada najvišeg nivoa javnog uvida u finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja, čime je dat veliki doprinos prevenciji eventualnih zloupotreba i sankcionisanju utvrđenih nepravilnosti.

Zbog uočenih izazova u dosadašnjem radu, kad je u pitanju pravni okvir u ovoj oblasti, ASK snažno insistira na njegovom unapređenju u cilju daljeg jačanja integriteta izbornog procesa, čemu je u saradnji sa ekspertom Savjeta Evrope dala doprinos izradom Analize zakonodavnog okvira sa 46 preporuka, koja je dostavljena nadležnom radnom tijelu za reformu izbornog zakonodavstva.

U oblasti postupanja po prijavama zviždača, Agencija je od početka rada dala preko 500 preporuka za preko 130 institucija u cilju otklanjanja korupcijskih rizika. Institucije koje su dostavile Agenciji izvještaje o sprovođenju preporuka realizovale su preko 95% preporuka.

Posebnu pažnju Agencija posvećuje jačanju nivoa javne svijesti o problemu korupcije kroz kontinuirano sprovođenje antikorupcijskih i informativnih kampanja za razliite ciljne grupe. Takođe, potpuna transparentnost rada spada među prioritete rada ovog organa, pa se sve odluke Agencije objavljuju na njenoj internet stranici, a sjednice Savjeta Agencije su otvorene za javnost", saopšteno je.

S obzirom na širok spektar nadležnosti i kompleksnost poslova, ASK ističe da u kontinuitetu jača kadrovske i tehničke kapacitete, za šta ima stalnu podršku međunarodnih partnera, Evropske Unije, Savjeta Evrope, ambasada SAD i Velike Britanije, kao i domaćih partnera. Agencija je i kadrovski i tehnički u potpunosti osposobljena da odgovori na sve izazove i sprovede sve svoje nadležnosti.

ASK podsjeća da je za efikasnu prevenciju korupcije potreban zajednički pristup i saradnja, zbog čega je Agencija potpisala sporazume o saradnji sa nekoliko državnih institucija i nevladinih organizacija.

"U tom smislu, ASK ih poziva da, kao i do sada, kroz profesionalan rad nastave da daju podršku u prevenciji korupcije, a građane da sve sumnje u postojanje korupcije i prijave.

Agencija će ostati pouzdan partner svim subjektima nadležnim za borbu protiv korupcije, potpuno otvorena sa saradnju sa svim državnim organima, međunarodnim institucijama, nevladinim organizacijama, medijima i građanima, a u cilju daljeg smanjenja korupcije, što je zajednički cilj na putu Crne Gore u evropskim integracijama", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.